Från den 10 maj är det de nya, gröna, SL-korten som gäller. De kan laddas på med upp till 20 enkelbiljetter, eller periodbiljett.

Samtidigt fasas det blå accesskortet ut, och med det systemet med reskassa.

Bäst att inte ladda på accesskortet mer då, resonerade Bengt Cederfelt, 67, i Sollentuna.

I stället tänkte han börja ha biljetterna i mobilen. Han gick in i SL-appen och klickade i att han ville ha fyra enkelbiljetter, betalade och aktiverade.

Biljetterna rök

Han trodde att biljetterna sedan skulle dras en efter en, som på det nya SL-kortet, men inte. Alla fyra biljetterna rök.

Han ringde kundtjänst och blev upplyst om att om man köper flera biljetter på en gång så blir det en gruppbiljett. En finstilt text om detta dyker också upp – men bara om man har uppdaterat appen.

Det hade inte Bengt gjort. Och återbetalning var inte möjlig, fick han veta.

– Det är inte synd om mig för att jag förlorat en hundring. Men det är irriterande att systemet är så otydligt, säger Bengt Cederfelt, som gått i pension efter ett yrkesliv som programmerare, senast på IBM och Nordea.

Skaffar grönt kort

Bengt Cederfelt har fixat ett grönt SL-kort till sin fru och laddat på. Och för egen del tycker han nu att det går bort att ha biljetten i mobilen, och skaffar ett grönt kort han med.

Det är onödigt krångligt att gå in i appen och lösa biljett inför varje resa, eftersom det inte går att köpa flera på en gång och ha på lager, menar han.

– SL måste informera på ett professionellt sätt, det får inte finnas risk att man missförstår. Ta till exempel det här med att man ska "aktivera biljetten" i appen, är det så självklart att man då startar sin resa?

Rörigt

Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen, säger att han aldrig hört talas om problemet med flera mobilbiljetter som aktiveras på en gång.

– Men vi vet att det kan vara rörigt under övergången, och det är svårt att nå alla med den information de efterfrågar, säger han.

Det var den 10 maj som startskottet gick för det nya gröna SL-kortet. Det kan laddas på hos kioskombud och i spärren på stationerna.

Det går även att köpa biljetter till kortet via SL-appen, men ännu så länge bara periodbiljetter. Först i höst kommer även enkelbiljetter att finnas i appen.

Varför lanseras det gröna kortet innan allt är på plats?

– Vi gör stegvisa förändringar så att folk får tid på sig att ställa om, säger Claes Keisu.