11.12 Elisabeth Gramén njuter av vårsolens värmande strålar vid slottet. Nedanför glittrar Kalvfjärden. ”Tyresö för oss klappar varmt”, säger hon. I över 20 år hade hennes familj en sommarstuga som låg inte långt ifrån slottet. De funderade på att bo permanent i Tyresö men valet föll i stället på Bagarmossen där både Elisabeth och hennes man är uppvuxna. Till Tyresö återvänder hon ofta för vardagliga utflykter och för att besöka släkt. I dag är hon dagmatte åt grannens 1-åriga Ace. ”Vi har redan hunnit med att gå 5 kilometer i Alby”, säger Elisabeth.

10.58 Innan Tyresö kyrka stod klar hade Tyresö­borna lång väg att vandra till en kyrka. Kyrkan byggdes på intiativ av Gabriel Oxenstierna som lät uppföra Tyresö slott. Han skänkte marken och betalade för kyrkbygget men församlingsborna stod för arbetet. Oxenstierna hann dö innan kyrkan stod klar. 1641 invigdes den med hans begravning. Två tusen personer ska ha tågat från Stockholm för att delta, bland annat den 14-åriga drottning Kristina.

10.58 Kjell och Ingrid Persson stannar till vid bäverhyddan vid Follbrinksströmmen. De är vana besökare i slottsområdet. ”Vi tar en promenad, som vi brukar göra varje vecka”, säger Kjell som tidigare bodde i Tyresö. ”Varje årstid har något att bjuda på. Blandningen av förvildad parknatur och skärgårdsnatur är så spännande”, säger Ingrid medan en ensam skrak guppar fram i strömmen. Paret, som bor i Tallkrogen, går vidare till skogsvaktarbostaden. Nära huset hittar de vad de letar efter – pestskråpens blommor. ”Det är ett av de första ordentliga vårtecknen”, säger Ingrid.

10.15 Elisabeth Hahn Eriksson och 5-åriga lagotton Frille promenerar i slottsparken där blå­sippor, vitsippor och getingar visar att våren är här. I dag har Frille tagit ett dopp från Notholmen. De går här varje dag. ”Oavsett väder. Det är fantastiskt att få se de olika skiftningarna i naturen. Jag blir lika lycklig varje gång”, säger Elisabeth som bor i Gamla Tyresö. Hon är cellist och är nybliven pensionär efter att ha jobbat på Kungliga Operan i 38 år. I Tyresö har hon bott sedan 1997. ”Jag trivs jättejättebra”, säger hon.