Besök. Drottningholms slott på Ekerö har under sommaren fått besök av ett flertal barnfamiljer. Foto: Stefan Källstigen

Slotten på öarna allt mer populärt bland barnfamiljer

En andra pandemisommar innebar inrikessemester för många. Då lockade besök vid kungliga slotten lite extra, även bland de yngre besökarna.

  • Publicerad 12:06, 13 sep 2021

Det är jättekul att barnfamiljerna har hittat hit

Den 28 juni slogs portarna upp för säsongen och Drottningholms och Kina slott var redo för besökare. När årets säsong stängde den 22 augusti hade Drottningholms slott haft drygt 17 300 besökare och Kina slott drygt 6 000 besökare.

Det ligger ungefär i linje med sommaren 2020, men är mycket lägre än 2019. Men då var öppettiderna även betydligt mer generösa då pandemin inte slagit till än.

– Som för många andra var det svårt för oss att veta hur pandemin skulle påverka oss, men vi ser att vi ligger något över antalet som besökte slotten sommaren 2020, säger Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik.

Något som sticker ut i år är att allt fler barnfamiljer har lockats till de kungliga slotten på Mälaröarna.

– Det är jättekul att barnfamiljerna har hittat hit.

Färre utländska turister

Fler familjer som semestrar i Sverige tror Helena Chreisti har bidragit till uppsvinget.

– Vi har haft en del besökare från de nordiska länderna, Tyskland och Frankrike, men majoriteten är svenskar. 2019 hade vi till exempel 70-80 procent utländska gäster. Det var mycket kryssningar och mer japanska, kinesiska, amerikanska och sydeuropeiska besökare.

Att locka de yngre besökarna har varit en medveten satsning, där man genom olika kampanjer riktat sig mot barnfamiljer. Med tanke på det stora intresset fortsätter satsningen.

– Vi har enkla aktiviteter på både Drottningholm och Kina slott. Det finns till exempel en bildjakt där man ska leta detaljer i inredningen. Ofta lockar det hela familjen att hitta ett lejon eller en blomma, säger Helena Chreisti.

När pandemin tillåter kommer även lovaktiviteter för barn öppna igen.

Unga gäster. Helena Chreisti är enhetschef för marknad och pedagogik vid kungliga hovstaterna. Hon har sett att allt fler barnfamiljer har besökt Drottningholms och Kina slott i sommar. Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Besök vid slotten

Drottningholms slott:

2021: 3 320

2020: 2 930

Kina slott:

2021: 1 200

2020: 430

Siffrorna gäller barn och cirkasiffror.

Källa: Kungliga slotten

Visa merVisa mindre

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25