Räddningsinsatsen är i gång, men vändande vind gjorde att aktiviteten var låg på fredagsförmiddagen. Foto: Sacharias Källdén

Släckningsarbetet i gång vid avfallsberget i Grödinge

I veckan startade släckningsarbetet vid avfallsberget i Kagghamra i Grödinge. Bedömningen är att räddningsarbetet tar cirka åtta veckor.

  • Publicerad 13:51, 22 jan 2021

Skredrisken vid brandplatsen i Kagghamra betecknas fortfarande som akut.

– Vi ska täcka högen med sand och jord. Men för att göra detta behöver vi bearbeta marken och fälla träd och göra motvikter i form av tryckbankar, sade Max Ekberg, räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund under en presskonferens på fredagen.

Länsvägen inte hotad

Någon akut skredrisk i ett större område ska det dock inte vara enligt brandkåren.

Ett värsta scenario vore exempelvis om länsväg 225 som går mellan Södertälje och Nynäshamn skulle drabbas, men någon akut fara för skred mer än i ett begränsat område runt själva avfallsberget som brinner ska det inte vara enligt brandkåren.

Minska risken för räddningspersonal

Åtgärderna nu handlar om att förbereda för släckningen och att minska riskerna för jordskred och för de brandmän och personal från entreprenören som ska jobba med släckningsarbetet på platsen. Arbetet ska också minska risken för att miljön, exempelvis att intilliggande Kagghamrafjärden, drabbas vid ett jordskred.

Enligt Mitt i:s fotograf som var på plats i Kagghamra under fredagsförmiddagen var aktiviteten på platsen vid tillfället ganska låg.

Vinden gäckar

Personal berättade att vinden med rök vände fram och tillbaka på platsen. Därför avvaktade man till bättre väderförhållanden.

Detta var också något Max Ekberg tog upp under presskonferensen.

– Vi har även kampen mot vinden som gäckar oss och som kan finnas på olika sidor om högen. Beroende på väderläget kan vi jobba mer och mindre aktivt.

Målet med släckningsarbetet är att minska eller få bort rökutvecklingen.

– Vi ska också minska riskerna för att branden ökar i intensitet, säger Max Ekberg.

Uppföljning väntar

Kommunen lovar att kontrollera vad som finns i avfallsröken

Naturvårdsverket: "Borde fundera på mätningarna av luften"

Dyr avfallsnota kan hamna på Botkyrkaborna

Boende befarar månader med brandrök från avfallsberget