Pappan har berättat i förhör att familjen har utsatts för en rad brott på grund av sonens skulder till kriminella i Trollhättan och Göteborg – enligt pappan uppemot 4 miljoner kronor – och sonen har flytt utomlands.

Nu har nio män dömts till fängelse av Vänersborgs tingsrätt för delaktighet i angreppen mot pappan.

Enligt domen fick först hans dotter besök på sitt jobb av okända män som framförde hot. Snart därefter exploderade en bomb vid pappans tidigare bostad, där hans före detta fru nu bor.

Pistolen klickade

I början av april 2020 hoppade en okänd man in i pappans bil i Edsberg, riktade en pistol mot hans ben, och tryckte av. Pistolen klickade och pappan kastade sig ut ur bilen och lyckades komma undan.

Efter detta levde pappan under polisskydd en period, men i mitten av maj brann en bil som stod utanför hans bostad.

Skott i låret

En månad senare, den 20 juni, angreps pappan på nytt enligt domen. Det var på parkeringen vid simhallen i Edsberg som en man sköt honom i vänstra låret med en pistol, och han fördes till sjukhus med ambulans.

Så småningom lyckades polisen, bland annat med hjälp av en stor mängd meddelanden i den kodade telefontjänsten Encrochat, nysta upp härvan.

– De skriver i klartext vad de avser göra. Man kan också se hur en ledande person instruerar övriga, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid utredningssektionen i Fyrbodal i Västsverige.

Tolv män åtalades

Tolv män, de flesta utpekade som medlemmar i kriminella nätverk i Trollhättan och Göteborg, kunde knytas till ärendet och till sist åtalas i tingsrätten.

Alla tolv åtalade förnekade inblandning, men tingsrätten ansåg att utredningen var ”robust, detaljrik och ger en tydlig bild av händelseförloppet”.

Nu har domen fallit och nio av de åtalade dömdes till fängelse i från ett år och tre månader till fem år, medan tre av dem frikändes i brist på bevis.

67 600 i skadestånd

Mannen som enligt åklagaren planerade och beordrade åtminstone den första skjutningen mot pappan – då pistolen klickade – är en man i 30-årsåldern från Göteborg. Han friades när det gällde medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till försök till mord men dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott och anstiftan av grov skadegörelse.

Även mannen som sköt pappan vid simhallen fick fyra års fängelse, för grov misshandel och grovt vapenbrott.

Pappan tilldömdes skadestånd på totalt 67 600 kronor för kränkning och sveda och värk.