Hammarby sjöstad består av tio valdistrikt, från Henriksdal i öst till Mårtensdal i väst.

I alla dem blev Moderaterna största parti förra valet – och det är här partiet fick flest röster i hela kommunvalkretsen Södermalm-Enskede.

Men nu har Moderaternas grepp om stadsdelen släppt. I nio av de tio distrikten har Socialdemokraterna blivit större i kommunvalet. Likaså i riksdagsvalet.

"Fantastiskt bra"

I samtliga distrikt ligger S mellan 24 och 32 procent i kommunvalet, från att förra valet som mest ha haft 23,5 procent i Hammarbyterrassen.

– Det är fantastiskt bra siffror. Vi har knackat på otroligt många dörrar och ringt, och när jag var i Sjöstan kändes det att vi hade medvind, säger Anders Göransson (S), vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Varför tror du att ni växt så?

– Det är tydligt att vi är partiet för dem som vill se en progressiv samhällsutveckling. Vi är de enda med kraften och storleken att driva den politiken. Sedan växer vi även i Regionen, där märks att medborgarna inte gillar hur Moderaterna skött sjukvården.

Samtidigt tycker Anders Göransson att valresultatet är dubbelt.

– Att som socialdemokrat kanske få en regering som består av M, KD och vad det nu blir, men där SD är största parti – det är svårt att stå ut med.

https://www.mitti.se/nyheter/s-okar-rejalt-i-stockholm-kan-bilda-majoritet-med-v-och-mp/repvig!qJMujjNQSAViMizlN1xafQ/

Otydligt med samarbete

M backar i alla Sjöstans distrikt. Under valnatten sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Mitt i att en anledning till att M thade appat i Stockholm var att det för stockholmarna inte var tydligt att M inte vill samarbeta med SD på kommunnivå.

Där kan S ha gynnats av en tydligare linje, menar Anders Göransson.

– Söderborna och stockholmarna har uppfattat att vi är tydliga med att vi inte vill jobba med SD eller ge dem utrymme. I fallet med de borgerliga är det uppenbart att de kan samarbeta med SD i några sammanhang och det finns en otydlighet i det.

Nu väntar diskussioner inom och mellan partier innan en eventuell ny majoritet i stadshuset kan presenteras.