Larmet till polisen kom vid halv 3-tiden i natt. Inringaren hade hört flera smällar i närheten av Vallentuna centrum.

På plats konstaterade polisen att någon skjutit rakt in i en villa i samma område där en villa utsattes för skottlossning för tre veckor sedan.

Om det rör sig om samma villa eller en i närheten vill polisen inte uppge.

– Vi har en god bild av vad det här kan handla om. Vi misstänker att det finns ett samband, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Ingen skadades vid skottlossningen. Flera personer har tagits in till förhör, men ingen misstänkt har gripits.

Enligt uppgifter till polisen hördes en bil lämna platsen, men det är oklart om det har ett samband med skottlossningen.

Någon timme senare skedde en explosion i ett flerfamiljshus i Rotebro.  Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en handgranat som har kastats in i en familjs lägenhet – men måltavlan ska ha varit någon annan.

En kvinna skadades i benet och fördes till sjukhus.

Ser ni något samband mellan händelserna?

– Det tittar man på med väldigt stor energi på polisen i Stockholm, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Patronhylsor hittade

Skottlossningen i Vallentuna utreds nu under rubriken grovt vapenbrott medan den i Rotebro rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Men jag vill understryka att i båda ärenden är det högst preliminärt. Det kan komma att ändras av vad som kommer fram av teknikernas undersökning och i förhör, säger Ola Österling.

Utanför villan i Vallentuna har polisen hittat flera patronhylsor.

– Det stämmer också överens med vad vittnena sagt till oss.

Området runt villan är avspärrat på måndagsförmiddagen.

– Vi bevakar så att man kan genomföra teknisk undersökning och så att ingen beträder brottsplatsen, säger Alex Antonian, områdespolis på polisen i Södra Roslagen.

Trygghetsinsatser görs

Samtidigt görs trygghetsinsatser av områdespolisen under dagen och kvällen.

– Områdespolisen kommer att vara i centrala delarna och vid brottsplatsen för att fånga upp eventuella vittnen. Har man sett eller hört något får man gärna höra av sig till 11414.