Övervakning. En kamera ska sättas upp vid entrén till Sköndals bibliotek. Foto: Most photos/Roland Magnusson

Sköndals bibliotek blir först med kamerabevakning

Kulturförvaltningen fått tillstånd att sätta upp en övervakningskamera på Sköndals bibliotek. Kameran ska förebygga ordningsproblem vid meröppet, då personal inte är på plats.

  • Publicerad 10:23, 17 feb 2021

Som första bibliotek i Stockholm ska Sköndals bibliotek få kameraövervakning. Syftet är att förebygga ordningsstörningar, skadegörelse, stölder och sabotage.

Ansökan lämnades in för ett och ett halvt år sedan, och nu har Datainspektionen gett sitt tillstånd.

– Kameran kommer att sitta över entrén och den får bara vara på när det är meröppet, när det inte är någon personal där, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie.

Obemannat

Att Sköndals bibliotek valts ut, beror just på att biblioteket använder systemet meröppet – alltså att låntagare med hjälp av sina kort kan komma in på tider när biblioteket är obemannat.

Öppet även när det är stängt

I en artikel i Biblioteksbladet 2019 nämns att ungdomsgäng har stått och bankat vid entrén under meröppet och krävt att bli insläppta. Men enligt Daniel Forsman har biblioteket i Sköndal inte varit mer utsatt än något annat.

Fler bibliotek följer efter

– Min bild är att Sköndal inte utmärker sig särskilt när det gäller ordningsstörningar. Det här är en typ av åtgärd som vi vill göra på våra meröppna bibliotek för att besökarna ska känna sig trygga, säger Daniel Forsman.

Framöver väntas även biblioteken vid Telefonplan och Luma i Hammarby sjöstad få kameratillstånd.

Meröppet till 21

I dagsläget har Sköndals bibliotek meröppet klockan 8-21 alla dagar i veckan.

För att komma in måste du registrera ditt lånekort för meröppet.

Onsdagar och torsdagar 10-16 är biblioteket bemannat med personal.

Visa merVisa mindre