Einar Fransson, Nackas ­direktör för välfärd skola, formar händerna till ett hjärta. Nästan alla övriga 39 på gruppfotot följer efter. Men några måste hålla i banderollen: ”Välkommen till Gyeongnams utbildningskontor – Globalt partnerskap Nacka och GOE, mot fram­tidens utbildning.”

Bilden är tagen den 26 april i år när Einar Fransson och tolv biträdande rektorer från Nackas kommunala skolor besökte Sydkorea för en utbildningsresa. Totalt 15 personer från kommunen deltog.

Sedan 2017 har Nacka ett rektorsutbyte med Gyeongnam Office of Education, GOE.

– Elever från Sydkorea toppar internationella kunskapsmätningar, de är väldigt bra på matte och naturorienterade ämnen och därför är de intressanta för oss. De tycker att vi är intressanta ­eftersom våra elever har förhållandevis lite undervisningstid men ändå lär sig mycket, ­säger Einar Fransson.

”Förhållandevis lite”

Årets resa till Sydkorea kostade 31 000 kronor per person, enligt Einar Fransson. Alltså 465 000 kronor totalt.

– Det är totalpriset från Nacka och tillbaka och inkluderar logi, resor och inrikesresor. Jag tycker att det är förhållandevis lite med tanke på vad man får i kompetensutveckling. Kör vi en kurs i Sverige kostar det lätt så mycket för en vecka och då ingår bara kursen, säger Einar Fransson.

Einar Fransson, direktör för välfärd skola, tycker att resan till Sydkorea var förhållandevis billig.

Einar Fransson, direktör för välfärd skola, tycker att resan till Sydkorea var förhållandevis billig.

Liza Simonsson

Väl hemma i Nacka ska rektorerna redovisa sina lärdomar för sina skolor, kommunledningen och rektorskollegorna.

Samtidigt gör hög inflation, dyr el och mat situationen tuff för Nackas skolor.

Mitt i har tidigare berättat att eleverna i Saltängens skola flyttas till Duvnäs skola för att spara pengar på lokaler. Och i Älta får barnen margarin i stället för Bregott på mackan på grund av de rusande matpriserna.

Sköt till extra pengar

För att undvika neddragningar sköt kommunfullmäktige förra måndagen till 36 miljoner kronor extra till skolor, förskolor och äldreomsorg.

Men som Mitt i tidigare har avslöjat täcker pengarna inte ens årets hyreshöjningar. Sedan i fjol har nämligen hyrorna för skolor, förskolor, äldreboenden och andra lokaler som kommunen hyr stegrats med närmare 16 procent – 44 miljoner kronor.

”Satsar över tre miljarder”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) tycker ändå att det var rätt att genomföra resan.

– En hel del arbete har ju legat nere under pandemin. Det var en tid då man inte kunde genomföra resor. Vi satsar över tre miljarder på våra skolor i Nacka. En liten studieresa till Sydkorea har man råd med. Vi ska stärka kvaliteten i skolan då kan man inte vara sluten mot omvärlden.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är positiv till rektorsutbytet med Sydkorea.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är positiv till rektorsutbytet med Sydkorea.

Johan Kristensen

Måste man åka så långt som till Sydkorea för att hitta inspiration?

– Det är ju inte skytteltrafik fram och tillbaka till Sydkorea, de lär sig också genom att titta på andra ställen i Sverige, Mats Gerdau.

Även oppositionsrådet Johanna Kvist (S) är positiv till resan. Lärarfacket har inte heller invändningar. 

– Våra medlemmar har varken indikerat positivt eller negativt, säger Mikael Eriksson, ordförande för Sveriges lärare i Nacka.