Miklagårds förskola är en av de byggnader som ska bli klar i år. Behovet av renoveringar har funnits länge.

– Det här har varit på gång i tre år och skjutits upp flera gånger så det känns skönt för oss att det nu startat, säger Mariann Kjellman, VD och rektor på förskolan.

I våras placerades en paviljong på gården, i oktober flyttade barnen in. Här ska de 76 barn som går på skolan få vara i omgångar under byggtiden.

Planen är att allt ska vara klart i höst.

– Alla ytskickt blir nya, det blir ny uppvärmning och nya fönster, det kommer vara en helt ny förskola. Det blir en nystart, med ny energi och glädje och vi kan se på verksamheten med nya ögon, säger Mariann Kjellman.

Många äldre lokaler

Förskolan byggdes för cirka 50 år sedan. Likt många andra av Täby skolor. Därför finns ett stor behov av att modernisera och rusta upp.

– Den tekniska livslängden gör att de är i behov av renoveringar. Men många av Täbys skolor är också renoverade tidigare, säger Mattias Stock, fastighetschef Täby Kommun.

Stefan Källstigen

Förutom Miklagården avslutas renoveringar på Bergtorpsskolan och Skarpängsskolans idrottshall under året.

Samtidigt fortsätter renoveringen av Viggbyskolan som startade förra året. Där ska hela äldre skolbyggnaden moderniseras. Skolan ska rymma 100 fler barn och förväntas vara klar 2025.

Upprustningen som görs på Täbys skolor bidrar till att lokalerna kan nyttjas under flera år berättar Mikael Stock. Men en av utmaningarna är att få renoveringarna att fungera samtidigt som undervisningarna kan fortsätta som vanligt.

– Det är väldigt viktigt att ha bra samarbeta med verksamheterna och vi försöker anpassa det så att det blir minsta möjliga störning. Det gör vi dels genom paviljonger, men även genom att lägga större arbeten under loven, säger han.

Mariann Kjellman, VD och rektor på förskolan har sett fram emot nya fräscha lokaler.

Mariann Kjellman, VD och rektor på förskolan har sett fram emot nya fräscha lokaler.

Privat

Budget på över en halv miljard

Renoveringar på fyra skolor dra även igång under 2024, bland annat startar renoveringen med Rösjöskolan och Drakskeppsskolan som ska få en ny matsal.

Räknar man samman alla projekts budget kommer det innebära kostnader på över en halv miljard räknat över flera år.

Under året förväntas de styrande politikerna i Täby även fatta beslut om fler renoveringar, dels Åva gymnasium och Skolhagen som kommunen haft under lupp ett par år.

– Förhoppningen är att arbetet med Skolhagen kan dra igång i höst. Men det är i ett tidigt stadium ännu, säger Mattias Stock.