Skolinspektionen godkände friskola mot kommunens vilja

Skolinspektionen har godkänt en ansökan från Nordic International School AB om att starta en friskola för årskurserna 4-9 i Rotebro. Beslutet väcker förvåning bland både tjänstemän och politiker i Sollentuna.

  • Publicerad 07:06, 5 okt 2021

Det sista Sollentuna behöver är en ny friskola i norra delen av kommunen.

En enig utbildningsnämnd rekommenderade Skolinspektionen att avslå ansökan.

– Så länge jag har suttit i utbildningsnämnden har Skolinspektionen alltid respekterat vår vilja så jag blev väldigt förvånad nu då de bara körde över oss, säger nämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

Nordic International School AB har uppgett att den nya grundskolan fullt utbyggd ska omfatta 528 elever, och den ska helst ligga i Rotebro.

Inget behov

I sitt remissvar till Skolinspektionen påtalade kommunen att det inte finns något behov av en ny friskola i Rotebro. Tvärtom riskerar en sådan ”att påverka de ekonomiska förutsättningarna för kommunala skolenheter att bibehålla en ekonomi i balans”.

– Det sista Sollentuna behöver är en ny friskola i norra delen av kommunen. För att öka valfriheten där är det kommunala skolplatser som behövs, säger Mette Hildingsson (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Skolinspektionen ansåg dock att invändningarna mot en etablering ”inte är av den karaktären att ansökan ska avslås” och gick därför emot kommunens rekommendation.

Ska överklaga

Efter beslutet, som kom den 10 september, har Sollentuna kommun tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut.

– Vi har redan bestämt oss för att överklaga. Det är vi i Sollentuna som vet vad vi behöver i kommunen, säger Soley Aksöz Lithborn.

I kommunens remissvar till Skolinspektionen fanns en formulering om att Sollentuna generellt är positiva till och välkomnar olika skolformer.

Mette Hildingsson är kritisk till den formuleringen.

– Jag tror att den kan ha påverkat Skolinspektionen att säga ja, säger hon.

Men det håller inte Soley Aksöz Lithborn alls med om.

– Nej, beslutet har inget med det att göra. Så skriver vi alltid i våra svar till Skolinspektionen och tidigare har de alltid följt våra rekommendationer, säger hon.

Kapaciteten är tillräcklig

Sollentuna har i dag 6 756 elever i grundskolan i årskurserna 4–9. Enligt kommunens befolkningsprognos kommer det att finnas 6 666 elever i grundskolan i årskurserna 4–9 år 2026.

Kapaciteten förväntas vara tillräcklig i årskurserna 4–9 de kommande tio åren.

En etablering av en ny skola skulle därmed vara beroende av ”en mycket stor andel inpendlande elever till den planerade skolenheten för att inte medföra negativa konsekvenser för balansen mellan utbud och efterfrågan på skolplatser i kommunen”, enligt Sollentuna kommun.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30