2017, när Björkebyskolans skolkök skulle renoveras, uppdagades det att skolgårdens grönområden måste saneras. Geotekniska markundersökningar visade då på kontaminering av tungmetaller på hela skolgården. När skolan byggdes ska aska från gamla Lövstaverket ha använts som fyllnadsmassa vid markarbetet.

– På den tiden hade man inte så stort miljötänk utan såg det som en billig lösning. Och de egenskaper som askan hade som fyllnadsmassa var relativt goda, säger Kristian Forsberg, enhetschef på fastighetsavdelningen på Järfälla kommun.

Sedan 2019 omgärdas grönområdena på skolan av ett staket så att ingen ska kunna skada marken och på så sätt frigöra gifterna.

Men någon sanering har inte blivit av. Bakgrunden till att ärendet dragit ut så länge på tiden har att göra med att fyllnadsmassan ska ha kommit på plats före juni 1969, men att besiktningen av hela skolbygget är daterat till augusti 1969. Och enligt miljöbalken kan kommunen endast hållas ensamt ansvarig för den här typen av sanering om det miljöfarliga materialet kommit på plats efter den 30 juni 1969.

– Askan hamnade under marken innan skolan var på plats, men det var i byggnadsfasen vilket gör att åsikterna går isär om ansvars­fördelning, förklarar Kristian Forsberg.

Kostnad på 40 miljoner

Länsstyrelsen har begärt att Järfälla kommun inkommer med en tjänsteskrivelse där de redogör för händelsen och vad de ämnar att söka saneringsbidrag för.

Kommunens tekniska nämnd är nu klar med skrivelsen där de redogör sin syn på ansvarsfördelningen för marksaneringen. Kommunen tar på sig 55 procent av ansvaret enligt skrivelsen, resten hoppas kommunen att staten ska stå för.

Enligt Kristian Forsberg väntar man sig en total saneringskostnad på omkring 40 miljoner kronor. Utöver det tillkommer kostnader för förberedande arbete, såsom markprover.

– Vi hoppas att skrivelsen bidrar till att beslut kan fattas. Det har tagit lång tid nog nu.

Även Björkebyskolans rektor, Fredrik Yggmark, hoppas nu att ett beslut kan vara på gång.

– Det är ingen fara så länge man inte sätter en spade i marken för då frigörs tungmetallerna. Men det lär tyvärr ta lång tid innan det här är fullt åtgärdat, säger han.