Skolskjutningen i Örebro den 4 februari ledde till att Tidöpartierna genast föreslog skärpningar av säkerhetskraven i skollagen.
Skolpersonalen föreslås få rätt att söka igenom elevers väskor och nycklar, passerkort eller kod ska krävas för att komma in i skollokalerna, kameraövervakning ska underlättas och rektorer ska bli skyldiga att anmäla brott.
"Man har blivit mer observant"
I västerort pratar många elever fortfarande om tragedin. 15-åringarna Edward Eriksson och August Andreasson är några av flera skolungdomar vi träffar runt Spånga centrum och Vällingby centrum.
– Elever har blivit mer observanta, mer misstänksamma och oroliga. Politikernas förslag känns bra, det handlar ju om vår trygghet, säger Edward.
August Andreasson och Edward Eriksson tycker det är viktigt att frågorna om skolsäkerheten tas på allvar.
Filip Magnusson
Killarna säger att det känns viktigt att få öva på inrymning.
– Att det kan bli panik skapar ju nästan lika mycket oro, det snackar man om. Att öva på inrymningar borde vara det viktigaste när det gäller säkerheten, säger Walter Kraft.
– En del elever säger att de skulle agera på ett visst sätt vid ett hotfullt läge, en del säger att de skulle göra helt annorlunda. Det vore bra om skolorna visade mer vad som gäller, säger Elliott Natt och Dag.
Saknar diskussioner om elevers mående
Walter tycker samtidigt att politikerna missar målet en del.
– Ingen pratar om hur man kan förhindra att elever mår dåligt och får psykiska problem, hur man hamnar i vissa sociala kretsar och i vissa tankar.
Upp till rektorerna själva att avgöra
Utbildningsförvaltningen ansvarar bara för att ta fram föreläsningar, material och inrymningsövningar kring pågående dödligt våld (PDV), men det är upp till rektorerna själva att besluta hur mycket kunskap man vill ha på skolorna – och Mitt i:s mejlenkät visar att en majoritet av eleverna inte får någon övning kring hotfulla situationer.
Smedshagsskolans rektor Suha Mariosh.
Filip Magnusson
Suha Mariosh, rektor på Smedshagsskolan, hävdar att hennes skola inte genomför PDV-övningar med eleverna av den anledning att man vill undvika oro och rädsla.
– Däremot ser vi till att vår personal är väl förberedda genom regelbundna övningar.
Varför övar enbart personalen?
– Eftersom vi tror på att trygga och kunniga vuxna skapar en säker miljö för eleverna, att de kan leda dem i en kritisk situation, säger Mariosh.
Grimstaskolans rektor Tobias Hansson.
Filip Magnusson
På Grimstaskolan säger rektorn Tobias Hansson att man valt att enbart prata med eleverna om beredskap för våldsdåd.
– Genom samtal och diskussioner går vi igenom hur vi kan agera vid olika händelser och vad som menas med inrymning, säger han.
Hänvisar till "expertisen"
Susanna Franzén, rektor på Vinsta västra och östra grundskolor, hävdar att expertisen instruerat skolorna att enbart personal ska utbildas.
– Får vi andra direktiv via Stockholms stad kommer vi naturligtvis följa dem, säger Franzén.
Katrin Lilliehöök, Stockholm stad.
Stockholms stad
Enligt utbildningsförvaltningens planeringschef Katrin Lilliehöök finns dock inga beslut i staden om att elever inte får delta i PDV-övningarna.
– Skolverkets rekommendation är bara att försiktighet ska råda kring övningar när det gäller de yngre barnen. I övrigt ska rektorerna själva bedöma om man vill öva med eleverna, säger Lilliehöök.