Utvidgning av prova på-förskolan och språktester för personal i förskola och grundskola. Botkyrka har tagit flera steg för att garantera goda språkkunskaper i Botkyrkas skolor. Men snart blir det ännu fler.
90 minuter mer undervisningstid i svenska och 60 minuter mer matematik varje vecka ska råda bot på att inte alla elever i Botkyrkas grundskolor går ut med godkända betyg. Det hoppas utbildningsnämndens ordförande Willy Viitala (M) på.
Nu har han och resten av politikerna i nämnden beslutet att det blir så för eleverna i årskurs 1–3 på fem skolor. Förändringen börjar gälla från och med i höst.
– Det är viktigt att eleverna inte hamnar efter i matte och svenska för att de ska ha förutsättningar att lyckas längre fram i grundskolan och på gymnasiet, och det är därför vi lägger resurserna här, säger Willy Viitala.
Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.
Emilia Öije Bergqvist
Skolorna som får mer undervisningstid är Hammerstaskolan, Grindtorpsskolan, Kvarnhagsskolan, Skogsbacksskolan och nybyggda Eleonoraskolan dit eleverna från gamla Borgskolan och Brunnaskolan flyttar i höst. Att det blev just de här skolorna bygger bland annat på skolresultaten som är bland de lägsta i kommunen.
"Skoldagarna kan komma att bli något längre, någon rast kanske blir något kortare. När vi har beslut på plats gör skolorna sina planeringar av schema så det kan komma att se olika ut", skriver grundskolechefen Birgitta Zelezny-Ulvered i ett mejl till Mitt i.
Ska omfatta fler skolor
Länge skoldagar kostar kommunen 2,5 miljoner kronor årligen som läggs till på skolbudgeten till och med 2028, varav 500 000 kronor årligen används för att kompensera friskolor. Men ambitionen från politiken är att projektet ska fortsätta längre än så – och på fler skolor.
– Men det måste ges tid att verka. Vi lär först om några år se om det haft den önskade påverkan på skolresultaten som vi hoppas på, säger Willy Viitala.
Han vill också se att fler skolor får mer matte- och svenskundervisning framöver. Men när det kan tänkas ske är för tidigt att sia om.
– Men klart är att Tallidsskolan definitivt kommer att vara en del av det. I övrigt behöver vi titta närmare vilka skolor i andra kommundelar som är aktuella, säger Willy Viitala.
Kritiken: Räcker till en halv lärartjänst
Fler undervisningstimmar i grundskolan är inget dåligt, tycker socialdemokraten Yasemin Ergül. Hon menar att partiet la ett liknande förslag i sin egen budget för 2025. Däremot ifrågasätter hon summan – den borde vara högre.
Risken, menar hon, är att mer undervisningstid kan leda till högre belastning på "redan överbelastade lärare".
Yasmin Ergül (S) är andra vice ordförande i utbildningsnämnden och hon tycker att pengapåsen till de extra undervisningstimmarna är för liten.
Albin Tingstedt
– Eftersom det är undervisningstid som denna satsning gäller så behövs lärare och jag tror det är för lite pengar att täcka för lärarkostnaderna, säger hon.
Willy Viitala håller inte med. Han menar att det är tjänstepersonernas bedömning att 2,5 miljoner kronor årligen är tillräckligt.
– Men om det visar sig att förvaltningen behöver mer medel för att genomföra den här viktiga satsningen så kommer jag göra vad jag kan för att tillskjuta det, säger han.
Efter högre inskrivningsgrad: Fler prova på-förskolor öppnar
Satsningen i Alby på att få flera barn i förskolan tidigt, för att de sedan ska kunna svenska spårket bättre när skolan börjar, har slagit ut väl. Nu utökar kommunen satsningen till Fittja och Hallunda-Norsborg.
Under ett års tid har Botkyrkas föräldrar och barn kunnat gå till en prova på-förskola i Alby för att testa på livet i förskolan – samtidigt som pedagogerna slår hål på myter om förskolan, som att förskolan inte kan ge lika bra omsorg till barnen som föräldrarna kan.
Alby har historiskt varit sämst i klassen när det kommer till att små barn börjar i förskolan, vilket har märkts när de senare började grundskolan och språkkunskaperna inte varit tillräckligt bra. Vikten av att duschas i det svenska språket tidigt är särskilt stor för att klara skolgången, enligt Skolverket.
Ökade inskrivningsgraden
Det är på förskolan Tranan i Alby som det har varit prova på-förskola varje tisdag i snart ett års tid.
Ibland kommer det någon enstaka familj. ibland upp till fem stycken. I tisdags när Mitt i tittade förbi ekade det tomt. Då förblev leksakerna i sina lådor, inga kladdiga målarpenslar behövde tvättas och barnböckerna stod prydligt kvar på sina hyllor.
Prova på-förskolan på Tranan i Alby, Botyrka, stod tom denna tisdag
Albin Tingstedt
Men på väggen hänger ett tidningsreportage från lokaltidningen daterat i fjol när prova på drog i gång. Där förklarade rektorn Kristin Sparrfeldt på ett bra sätt vad prova på-förskolan är.
"Här kan barnen bekanta sig med miljön, leka med leksakerna, rita och träffa andra barn. Föräldrarna är så klart också välkomna att göra samma saker, men de kan också ställa frågor till personalen och rektor på plats om förskolan och verksamheten. Förhoppningen är att fler barn skrivs in i förskolans verksamheter", sa hon då.
Kristin Sparrfeldts förhoppning besannades. Nu har fler skrivit in sina barn i Albys förskolor. I fjol skrevs 82,5 procent av 1–5-åringarna i Alby in på någon av kommunens förskolor, en ökning med 1,1 procentenheter från föregående år.
Det är tillräckligt för att prova på-förskolor ska öppna även i Fittja och i Hallunda-Norsborg, uppger utbildningsnämndens ordförande Willy Viitala (M).
Albin Tingstedt
Han vill inte påstå att inskrivningsgraden beror på prova på-förskolan men säger att Tranans upplevelser är att ett tiotal föräldrar och barn som besökt prova på-förskolan också har skrivit in sig där.
– Andra kan också ha skrivit in sig på andra förskolor – prova på-förskolan har varit öppen för alla och inte bara de i Tranans direkta närområde. Målet är att öka inskrivningsgraderna, och det finns vetenskapliga samband och Skolverket pekar på att barn som går i förskolan klarar sig betydligt bättre i grundskolan, både när det gäller kunskapsinhämtning och i det svenska språket, säger Willy Viitala.
Öppnar i höst
Prova på-förskolan är planerad att öppna i de två andra kommundelarna efter sommaren.
Men förskolan är inte helt okontroversiell. I tidningsreportaget på väggen intervjuas en kvinna som valde att i stället stanna hemma med sina barn. Hon är långt ifrån ensam – i Willy Viitalas familj var barnen hemma lite längre och han har därför särskild förståelse för de som också väljer att vänta med att sätta sina barn på förskola.
– Det ska man ha respekt för. Jag kommer aldrig vilja ha ett tvång till att ha sina barn i förskolan, men man ska vara medveten om fördelarna med det och därefter kan man välja det alternativ som bäst passar den egna situationen och de egna värderingarna bäst, säger han.
Prova på-förskolan har varit öppen för alla
Inskrivningsgrad förskolan
Totalt kommunen (helår)
2022: 85,2 procent.
2023: 86,4 procent.
2024: 87,1 procent.
Alby
2022: 78,6 procent.
2023: 81,4 procent.
2024: 82,5 procent.
Fittja
2022: 82,4 procent.
2023: 83,1 procent.
2024: 82,2 procent.
Hallunda/Norsborg
2022: 80,8 procent.
2023: 81,1 procent.
2024: 83,9 procent.
Tullinge
2022: 91,5 procent.
2023: 92,9 procent.
2024: 93,1 procent.
Tumba
2022: 88,5 procent.
2023: 88,8 procent.
2024: 89,0 procent.
Källa: Botkyrka kommun
Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka, säger att prova på-förskolan kommer utökas till fler kommundelar redan i höst.
Albin Tingstedt
Efter högre inskrivningsgrad: Fler prova på-förskolor öppnar
Beslutet: Språktest införs i Botkyrkas skolor
Först äldreomsorgen, sedan förskolan. Nu kommer de omtalade språktesten vid nyanställningar också till Botkyrkas grundskolor.
Botkyrka
En undersökning som kommunen gjort visar att 110 av de cirka 1 500 fastanställa inom Botkyrkas grundskoleverksamhet saknar "tillfredsställande" kunskaper i svenska. Den största yrkesgruppen med bristande språkkunskaper är lärare.
Därför har mittenstyret i Botkyrka beslutat att införa språktest vid nyanställningar inom grundskolan. För tre år sedan var kommunen först ut i landet att införa sådana test i äldreomsorgen och sedan ett år tillbaka gäller det även i förskolan.
Mitt i har under en veckas tid försökt få tag i Yasemin Ergül (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd, men utan resultat.
Utbildningsnämndens andra vice ordförande, Willy Viitala (M), ser däremot positivt på beslutet.
– Precis som med äldreomsorgen och i förskolan tycker vi att språktester i grundskolan är en självklarhet, säger han.
Oklart när de införs
Språktesterna följer den så kallade "Botkyrkamodellen". Den innebär att den som söker en tjänst i kommunen får testa sina språkkunskaper genom olika scenarion kopplat till yrket.
Modellen fångar också upp redan anställda med bristande språkkunskaper. Fastanställd grundskolepersonal som inte klarar språktestet kommer också få den här möjligheten. De får gå en kurs i svenska på arbetstid över två terminer.
När språktesterna införs är ännu inte bestämt. Vad som däremot är klart är att ett vikariat som påbörjas innan vårterminen 2024 inte ska påverkas. Det finns alltså ingen risk för uppsägning av vikarier. Däremot måste alla nya vikarier därefter få ett godkänt resultat på språktestet för att få en tjänst i grundskolan.
Om språktesten tar sig hela vägen in till gymnasieskolan återstår att se – det är inget som diskuterats än.
Yrkesgrupperna som saknar "tillfredställande" språkkunskaper
52 lärare varav 21 modersmålslärare.
32 måltidspersonal.
15 fritidshemspersonal.
5 barnskötare.
4 elevassistenter.
1 elevhälsopersonal.
1 lärarassistent.
Källa: Botkyrka kommun
Geografisk spridning
Hallunda/Norsborg: 61.
Tumba: 28.
Tullinge: 13.
Fittja/Alby: 13.
Källa: Botkyrka kommun