Enligt Skolinspektionen, som gjorde tillsyn på skolan i juni, är bristerna på Thoren business school så pass allvarliga att de försämrar elevernas förutsättningar att klara målen.

I flera kurser, som svenska, engelska och historia, behandlas inte viktiga delar som Skolverket kräver ska ingå.

Inspektionen skriver vidare att elever heller inte får tillräckligt mycket undervisningstid. I vissa kurser, som svenska och engelska, bara hälften så många timmar som de har rätt till, drygt 40 timmar istället för 80.

Inga lektioner på en månad

Ett skäl som anförs av lärare är att de arbetar utifrån "case", ämnesövergripande undervisning och inte följer ämnesplanerna. Ett upplägg som många lärare tycker funkar dåligt, i synnerhet för elever som behöver extra stöd.

Lärare berättar i intervjuer med Skolinspektionen hur de kämpar med att få struktur och att de anordnar prov "i smyg" för att förbättra elevernas chanser att klara sig.

Lärare vittnar om låg närvaro och rättsosäker betygssättning. En lärare säger att hen uppmanats att sätta betyg i en kurs utan att ens ha undervisat i den.

Under perioder, som på skolan fungerar som uppsamlingsveckor för elever med restuppgifter, uppges att knappt någon ordinarie undervisning bedrivs.

"Det finns elever som under fyra veckors tid inte haft något att göra eller har några inbokade lektioner", skriver Skolinspektionen.

Rektorn ger annan bild

Mitt i Solna har sökt rektorn Inan Senturk som valt att svara via mejl:

"Just nu fokuserar vi på att utreda den informationen som vi har fått ta del av. Om det finns brister tycker vi att det är viktigt att åtgärda dessa. Vi arbetar ständigt med att utveckla och kvalitetssäkra vår verksamhet, därför är de brister som SI påtalat redan åtgärdade eller i vart fall under förbättringsåtgärd".

Hon betonar att eleverna, tvärtom vad Skolinspektionen anfört, fått sin garanterade undervisningstid av behöriga lärare.

Hon har inte återkommit när Mitt i ställt följdfrågor, men i ett yttrande som Mitt i tagit del av förklaras en del av lärarnas kritik med att de varit upprörda på rektorn och därför gett "missvisande eller vinklade svar" under tillsynen.

22 elever per lärare

Skolinspektionen anser att skolan måste förbättra sig på åtta punkter och redovisa det senast i januari 2021.

Annars måste Thorengruppen böta 500 000 kronor.

I beslutet påpekas också att lärartätheten på skolan är låg – 22,1 elever per lärare att jämföra med rikssnittet på 12,3 – och att "lärarresursen måste säkerställas".

Slapp F i betyg

Det är inte första gången som skolan läxas upp av Skolinspektionen.

Mitt i berättade i vintras att 73 elever som inte klarat godkänt i en mattekurs ändå slapp F i betyg. Detta trots att betyg ska sättas i anslutning till att en kurs avslutas.

Rektorn Inan Senturk sa till Mitt i att hon med facit i hand agerat fel som tog beslutet att inte sätta betyg, men att eleverna inte fått en rimlig chans att klara målen på grund av pandemin.