Vecka nio är det sportlov och är man ledig och hemma så bjuder Tyresö kommun på flera olika gratisaktiviteter.

Att åka skridskor passar alla åldrar. Några som kanske tänker passa på på lovet är klasskompisarna Linnea Holmgren, Alvina Abbassoy och Tyre-Li Dage som är i Tyresö ishall med skolan veckan innan.

– Ju bättre man blir desto roligare är det att åka, säger Linnea Holmgren.

Tyra-Li Dage nickar instämmande.

– Jag gillar att åka skridskor och tror jag ska åka under lovet med min familj.

Klasskompisarna Linnea Holmgren, Alvina Abbassoy och Tyra-Li Dage gillar att åka skridskor.

Klasskompisarna Linnea Holmgren, Alvina Abbassoy och Tyra-Li Dage gillar att åka skridskor.

Julia Wide

Hos Fritidsbanken på Granängsringen 65 i Tyresö kan både barn och vuxna gratis låna skridskor och annan sport- och fritidsutrustning under 14 dagar. Man kan också lämna in egen utrustning som man inte använder längre. Under lovet är det öppet måndagar 14–19 och torsdag 12–17.

För den som föredrar att ge sig ut på naturisarna i Tyresö varnar kommunen just nu för risk för svag is på Albysjön. Detta på grund av byggandet av den nya bron vid Nyforsviken där man håller en ränna i sjön öppen för transporter.

Här nedan följer fler tips på gratisaktiviteter inne och ute.

1. Läsning och spel på bibblan: Det händer saker varje dag i biblioteket i Tyresö centrum. Till exempel blir det bokjakt runtom i kommunen, sagostund, spelklubbsdag med tv- och brädspel och konstverkstad.

Vissa aktiviteter kräver föranmälan. Mer information finns på kommunens hemsida.

2. Åka längdskidor i Alby och på golfbanan: I Alby friluftsområde kan man åka längdskidor när det finns tillräckligt med snö för att spåra. Två lättåkta skidspår spåras, fyra kilometer i elljusspåret och en kilometer på ängarna ner mot Albysjön.


På Tyresö golfbana finns ett fyra kilometer lättåkt spår som fungerar bra för stakträning. Längs spåret finns ett flertal genvägar för att kunna variera rundan. Då spåren ligger på klippt fairway är chansen stor att det finns spår även när det är lite snö.

3. Utforska naturreservaten: En tredjedel av Tyresös yta består av naturreservat eller nationalpark. Här finns halva Tyresta nationalpark och större delen av Tyresta naturreservat.

Totalt finns åtta olika naturreservat med urskogsmarker, sällsynta växter och ett unikt djurliv att vandra i och uppleva.

4. Prova på-kurser på Kulturskolan: Kulturskolan erbjuder massor av avgiftsfria kurser på sportlovet för olika åldrar. Man kan till exempel prova familjeteater, funkisteater, dans, musikproduktion, piano eller gitarr.

Vissa kurser behöver man boka plats på, andra har drop-in. Mer information finns på Tyresö kulturskola via kommunens hemsida.