Hittills i år har över 20 personer dött och över 40 skadats i närmare 140 bekräftade skjutningar i region Stockholm. I snitt sker det 12 skottlossningar i månaden.

Utvecklingen för antalet poliser i Stockholm går dock åt helt motsatt håll. De senaste fem åren har Stockholmspolisen tappat 250 tjänster. Samtidigt har alla övriga polisregioner i landet fått fler poliser.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Stockholmsregionen. Vi har på fem år blivit 250 poliser färre, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Övriga landet har däremot sett en procentuellt ökning av antalet poliser som motsvarar 500 fler poliser i Stockholm sedan 2015.

– Hade vi 500 fler poliser här skulle vi verkligen kunna göra skillnad, säger Löfving.

Fler områdespoliser – men inte tillräckligt

På ett område har dock resurserna ökat. Sett till antalet områdespoliser i utsatta områden har det skett en närmast fördubbling de tre senaste åren, då det har gjorts omprioriteringar av befintliga tjänster.

https://www.mitti.se/nyheter/grann-ilska-over-polisens-sena-firmafest/repsex!Yvp@aejiz3hLQ5uC5xtSLw/

Trots det får polisen kritik även på den punkten. Riksrevisionen redovisade nyligen en granskning där de menade att polisens arbete med områdespoliser i utsatta områden är långt ifrån tillräcklig. Bland annat är målet minst en områdespolis per 5 000 invånare inte uppfyllt.

”Problemen med otrygghet, brott och gängkriminalitet finns kvar, och polisen har fortfarande svårt att fullgöra delar av sitt uppdrag i dessa områden”, står det i kritiken från Riksrevisionen.

– Det går inte att dra någon annan slutsats än att antalet områdespoliser idag inte är tillräckligt, säger Linda Jönsson, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Men kritiken biter inte på Mats Löfving.

– Läget i utsatta områden, och de problem som kännetecknar de områdena, är väldigt komplicerat. Att vända en negativ utveckling i dessa områden är en mycket, mycket större fråga än att tillsätta fler områdespoliser. Jag skulle säga att deras granskning är grund, säger han och fortsätter:

– Stockholmspolisen har gjort en satsning för ökad närvaro i dessa områden. Och poliserna som arbetar där gör stor nytta och är viktiga. Men det behöver göras insatser för integration, skola, arbete, ungas hopp och framtidsutsikter, ja på mängder av saker. Det krävs insatser från hela samhället.

Hur arbetar ni för att få fler poliser till Stockholm?

– Jag för samtal med rikspolischefen om hur vi ska kunna rekrytera fler till Stockholm och vi gör fler viktiga åtgärder. Bland annat försöker vi återanställa poliser som tidigare valt att lämna. Målet är att vi ska ha 340 områdespoliser i Stockholm 2024.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-har-tappat-40-poliser-om-aret-i-snitt/lmtbe!7885463/