Artisten och Vårbergsbon Maia Hirasawas nya album ”If This is the End It Sure is a Beautiful One”, fick en titel hon egentligen tyckte var för lång. Hon kunde bara inte låta bli. Hon upplevde pandemin med den isolering som följde som tung liksom många andra händelser i världen, men manifestationen när kvinnor i Iran började klippa av sig sitt hår blev lite av en vändpunkt.

– Det var en stark manifestation och så vackert. Trots att det är kaos i världen så finns det också så mycket vackert, så mycket kärlek och godhet, så det ramade in albumet bra, säger hon. 

"Jag kan inte vara i framtiden"

Ett genomgående tema är att vara mer i nuet och att inte glömma bort att se det som är bra även när det är svårt. För att nå dit själv har hon jobbat mycket med tacksamhet. 

– Jag försöker känna tacksamhet i vardagen. När pandemin höll på månad efter månad och aldrig tog slut, så kände jag att även om det är tråkigt just nu så kan jag inte vara i framtiden utan måste leva här och nu, säger hon.

Karin Boo

För att lyckas skriver hon ner tre saker varje dag som hon är tacksam för. Senast var det att hon hade klarat av att göra massa yoga den veckan, för att det var sol och för att hon fick träffa sina vänner.

– Att jobba med tacksamhet gör att man går lite utanför sitt skal och ser saker lite utifrån och då höjs livskvaliteten väldigt mycket, säger hon. 

Jobbat sig ur vacklande självkänsla

Det här är Maia Hirasawas åttonde album och hon har aldrig tvivlat på sin förmåga, varken när det gäller att stå på scenen eller att skriva musik. Men medan självförtroendet är på topp har det varit svårare med självkänslan.

– Mitt liv har känts som en hinderbana. Jag har alltid varit väldigt målmedveten och har jobbat jättehårt för att nå mina mål. Samtidigt är jag orolig för att inte duga och att folk inte ska tycka om mig om jag bara står helt upp och ner och pratar om något vanligt. Och det har jag fått jobba med ganska mycket.

Vägen var terapi och meditation. 

– Jag har förstått att tankar bara är tankar och inte sanningen, och man kan styra sina tankar och klappa sig själv lite istället för att banna sig. Om det händer något jobbigt så kan man vända på det och tänka vilken utmaning. Det är otroligt häftigt vad meditation kan göra. Jag känner mig förälskad i livet på nytt.

Förutom sin karriär i Sverige är Maia Hirasawa en etablerad artist i sitt andra hemland Japan och hon skriver texter både på svenska, engelska och japanska.

Var får du inspiration?

– Dels av livet men också av relationer, saker jag tycker är svåra och av teater, film och konserter. 

Vad gör du när du inte skiver musik?

– Jag älskar att vara ute med min hund och gå i skogen här i Vårberg. På somrarna brukar jag segla och min nya kärlek är yoga.

Maia Hirasawas album släpptes i början av februari den 12 mars spelar hon på Fasching.