Med ett plask hoppar 11-åriga Mariella ner i bassängen och glider fram. Sedan visar simläraren Sara Adel henne hur man gör för att flyta på mage och på rygg. Det är andra dagen på sommarsimskolan för låg- och mellanstadieelever. Få hade anmält sig till kursen, men när den väl skulle starta dök många barn och föräldrar upp i Skärholmens simhall. 

Dagen innan började med att Sara Adel gick igenom vad barnen klarade av eller vågade göra som exempelvis att doppa örat, flyta och bubbla med munnen. 

– Vissa kan simma lite, men många har aldrig varit nere i vattnet och badat och är väldigt rädda, säger hon. 

Simkunnigheten har minskat

Enligt Liza Hallin, chef för simhallen i Skärholmen, har simkunnigheten bland barn och unga i Skärholmens stadsdelsområde minskat.

– Vi vet inte exakt varför men skolorna ser att barnen inte uppnår kraven på simkunnighet när de kommer upp i mellanstadiet, säger hon.

Därför satsar nu staden på extra gratis simkurser för barn. För många handlar det om att få vattenvana som att kunna doppa huvudet och att öppna ögonen under vattnet och kunna se och orientera sig, att glida i vattnet och kunna flyta på mage och på rygg. 

Men det handlar också om attityder. 

– Många komma från länder där man inte tycker att simning är något som behövs, men vi försöker lära ut att det jätteviktigt att kunna simma. Här finns massor av stränder och många simhallar, det handlar om att rädda liv, säger Sara Adel.

Sara Adel lär Mariella att förbättra sin simteknik.

Sara Adel lär Mariella att förbättra sin simteknik.

Anna Rönngren

Mariella kan redan simma lite men behöver förbättra sin teknik så att hon klarar skolans mål för simkunnighet. 

– Jag gillar att vi får lära oss simma, det är jätteroligt här och simlärarna är jättesnälla, säger hon.

Även hennes mamma Rassiel Chammo uppskattar simskolan.

– Jag kan inte simma så jag är jätteglad att min dotter får den här möjligheten. Det är jätteviktigt. Jag har också anmält mig till en simkurs för vuxna här och håller på att lära mig simma, säger hon.

Simsatsningar hela sommaren

Även Stockholmspolisens simförening satsar i Skärholmen i sommar. I projektet Swim 4 all erbjuds barn mellan 4 och 15 år två veckors subventionerad simskola för 100 kronor i Skärsholmens simhall under vecka 28 och 29, samt 30 och 31.

Och veckorna därpå kör staden ytterligare två veckor när skolorna får boka in intensivkurser för de elever som inte klarar kraven på simkunnighet.