De flesta har säkert hört talas om konsthallen Liljevalchs Vårsalong på Djurgården, dit konstutövare runt om i Sverige kan söka med sina verk i många olika tekniker.

Nu får Skärholmen en alldeles egen Vårsalong, i Ateljé SKHLM i Skärholmen Centrum. Initiativtagare är Skärholmskonstnären och konstpedagogen Raul Leon Alvarez, som tillsammans med Folk i Skärholmen nu bjuder in Skärholmsbor att delta.

– Min idé är att skapa en konstfest där vi kan visa all den konst som görs i Skärholmen, och träffas och prata om konst, säger Raul Leon Alvarez.

Både proffs och amatörer är välkomna. Ansökningar skickas in via mejl senast den 5 februari och alla som är över 15 år och antingen bor i Skärholmens stadsdelsområde eller har en särskild koppling dit kan söka.

Öppen för alla konstformer

Utställningen är öppen för alla konstnärliga uttryck: såväl teckning och måleri som skulptur, fotografi, videokonst, performance, installationer och grafik.

– Har man olika uttryck och erfarenheter så blir det rikare. Konsten är för mig ett sätt att prata och påverka vare sig man är professionell eller amatör, säger Raul Leon Alvarez.

Temat för den allra första Vårsalongen är ”Konsten att överleva på gränsen”. Tanken är att gestalta hur globala och lokala händelser påverkar människor och deras ort.

– Det kan tolkas på många olika sätt.  Vi lever här i den sista stadsdelen i Stockholm, på gränsen till nästa kommun. På vilket sätt påverkar det oss? frågar sig Raul Leon Alvarez, och fortsätter:

– Gränsen är också den tid som coronaviruset begränsar kultur, konst och litteratur som knappt existerar just nu. Pandemin påverkar också vår sociala rörlighet, ekonomi och möjlighet att överleva. Hela livet är lite på gränsen, säger Raul Leon Alvarez.

Hur ska ni välja vilka som får vara med?

– Det är jag och några konstnärer och kulturpersoner som är jury. Vi har tänkt oss 20 till 30 deltagare, säger Raul Leon Alvarez.

Sista dagen att ansöka till Skärholmens Vårsalong är den 5 februari.