Rovdjur. Vargarna passar inte längre in i Skansens inriktning. Foto: Mosthotos

Skansen har avlivat sina fyra vargar

De fyra vargarna på Skansen avlivades på onsdagsmorgonen. Orsaken är att Skansen ska ändra inriktning på sin verksamhet. "Det var ett jättesvårt beslut", säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

  • Publicerad 15:18, 6 okt 2021

Att få en glimt av vargarna har varit en höjdpunkt för många besökare på Skansen. Men nu är de fyra vargarna borta.

Djuren avlivades på onsdagsmorgonen. De var inte sjuka, utan avlivades på grund av att Skansen ska ändra inriktning på sitt arbete.

– Vi utvärderar hela tiden hur vi kan göra störst nytta. Under de senaste åren har det förts en diskussion om att ställa om till ett artbevarande arbete och då passar vargen inte längre in, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

Internationell diskussion

Det är inte bara Skansen som övergår till ett större fokus på artbevarande. Diskussionen förs även utomlands. Skansen har diskuterat frågan i internationella nätverk i flera år, berättar Yvonne Nordlind.

Enligt henne är det svårt att jobba med just vargen utifrån ett artbevarandeperspektiv. Skansen ska i stället skaffa fjällrävar, som kommer till djurparken våren 2022.

Vargarna som avlivades var hanar. En var 4,5 år och de andra tre var 1,5 år gamla.

– Det var ett jättesvårt beslut, professionellt och emotionellt. Avlivning är alltid det sista alternativet när man jobbar med djur. Vi försökte att omplacera, men det gick inte. Många djurparker har inte vargar längre, säger Yvonne Nordlind.

"Jobbar på vetenskaplig grund"

Att behålla vargarna för att de drar publik var aldrig ett alternativ.

– Vi håller inte djur av affärsmässiga skäl utan arbetar utifrån vetenskapliga grunder, säger Yvonne Nordlind.

Skansens björnhona har avlivats – precis som hennes ungar