Förödelsen var totalt efter att branden hade lagt sig en morgon i oktober i fjol. En 5 700 kvadratmeter stor industrilokal i Skyttbrink hade brunnit ned till grunden.

Nu har dom fallit mot två tonåringar, både 17 år gamla. De båda döms till sluten ungdomsvård i ett år och tre månader.

Skadeståndet: 250 kronor

En man som arbetade i lokalen under brandnatten har drivit ett skadeståndskrav mot de två gärningspersonerna. Mannen yrkade på skadestånd på 56 300 kronor för dubbla hyror sedan en flytt då han upplevt att det finns en hotbild mot honom. Summan innefattar också ett lån som mannen behövt ta för levnadskostander samt ett besök till vårdcentralen och mediciner.

Domstolen menar däremot att det inte bevisats att mannen har en hotbild mot sig och därför inte ska ersättas för sina hyreskostnader. Att ta lån är heller ingen skada och därför ska han inte få några pengar för det heller, anser domstolen.

Vad tingsrätten däremot beviljar mannen är ett skadeståndsanspråk på 250 kronor, för hans besök på vårdcentralen.

Hävdade nödvärn

De två tonåringarna har erkänt att det var de som tog sig in på industriområdet och anlade branden. De har dock hävdat att de ska frias från brott då "de har befunnit sig i en nödsituation".

Domstolen menar att det är möjligt att de två pojkarna känt respekt och i viss mån också rädsla för sina uppdragsgivare, men att det skulle funnits fara för dem eller deras anhöriga är en uppgift tingsrätten inte delar och hänvisar till hur omsorgsfullt de anlade branden.

Företaget som bedrev verksamheten har inte yrkat på något skadestånd.

Mitt i har sökt de två pojkarnas försvarsadvokater som inte har återkommit.