Den 2 september skedde en skjutning i Upplands Väsby, polisen fann efteråt patronhylsor utanför ett bostadshus. Dagen efter var det skottlossning på Malmvägen i Tureberg, då en man skottskadades, och den 6 september sköts det mot en bostad i Rotebro. Enligt polisen berodde skjutningarna på en konflikt mellan ett kriminellt nätverk i Väsby och Turebergsnätverket i Sollentuna.

– Till följd av detta oacceptabla skjutvapenvåld har vi intensifierat arbetet mot de individer som vi ser som drivande i konflikten, sa Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, i september.

Det är detta polisarbete som nu har lett till flera åtal.

Som Mitt i tidigare har rapporterat så åtalades en 17-åring för mordförsök och en 21-åring för medhjälp till mordförsök i samband med skotten mot en port på Malmvägen. Pojken och mannen, som enligt polisen kopplas till det kriminella nätverket i Väsby, friades från misstankarna om mordförsök, men fälldes för synnerligen grovt vapenbrott.

Nu åtalas ytterligare fyra män, mellan 18 och 31 år, för grovt vapenbrott. Alla fyra nekar till brott.

Beslag och förhör

Det var i en lägenhet i Upplands Väsby som tre halvautomatiska pistoler påträffades den 7 september. Bevisningen mot de nu fyra åtalade består bland annat av dessa vapen, där några av de misstänktas dna har hittats. Bland bevisen finns även fotografier, förhör och kommunikationsanalys av de misstänktas mobiler.

Analysen visar enligt åtalet att att de tilltalade har någon form av konflikt med Turebergsnätverket, samt att de även planerat att "göra något" på kvällen/natten den 7 september. Vad framgår dock inte av stämningsansökan.