Cirka 140 hyresrätter, fördelade på två lamellhus i fem våningar och ett punkthus i femton våningar, planeras på Sjösavägen i Högdalen. Byggnaderna ska "stärka Sjösavägen som stadsgata och möjliggöra aktiva gaturum" är tanken.

Flygvy över Sjösavägen som den är tänkt med de nya husen.

Flygvy över Sjösavägen som den är tänkt med de nya husen.

Byrån för Arkitektur & Urbanism

Robert Moberg, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, förklarar vad som menas med "stadsgata" i det här fallet.

– Högdalen byggdes ut på 50-talet och Sjösavägen var avsedd för att bilar skulle kunna ta sig fram enkelt. Cyklister och gående har varit hänvisade till grönstråken. Nu vill vi skapa mer liv och rörelse på gatan, bland annat genom att placera entréerna mot gatan, i stället för bort från den, säger Robert Moberg.

49 yttranden

Under samrådet i höstas fick staden in 49 yttranden från remissinstanser och allmänheten. Synpunkterna gäller bland annat påverkan på kultur- och stadsmiljö, byggnadernas skala och förlorad grönyta. De flesta sakägare och boende som tyckt till önskar att förslaget inte genomförs alls. Både Skönhetsrådet och Samfundet S:t Erik framhåller behovet av ett helhetsgrepp kring hela området.

Det planerade punkthusets entré mot Sjösavägen.

Det planerade punkthusets entré mot Sjösavägen.

Byrån för Arkitektur & Urbanism

Inför granskningen ska flera saker studeras vidare, bland annat kan ett av lamellhusen sänkas.

– Det är för att det ska passa bättre ihop med omgivande bebyggelse, framför allt trevåningshuset tvärs över gatan, säger Robert Moberg.

Man ska även titta på den befintliga gångtunnelns möte med punkthuset och trappan upp till Sjösavägen.

– Planen är att göra den så trygg som möjligt, det skulle till exempel kunna vara att glasa upp byggnaden, säger Robert Moberg.

Förra veckan fattade politikerna i stadsbyggnadsnämnden beslut om att gå vidare till granskning, vilket är det sista steget i processen där det går att komma med synpunkter. Om allt går enligt plan kan en detaljplan antas i början av nästa år.