När Sjöräddningssällskapet öppnade sin nya station RS Värmdö intill Kustbevakningen på Djurö var de 26 sjöräddare. Nu, ett år senare, har de redan vuxit till 35 personer. Allihop jobbar ideellt, vid sidan av sina betalda jobb, med att rädda människor i nöd ute till havs, och de är i tjänst dygnet runt, året runt.

Anledningen till den snabba ökningen är att de har haft enormt mycket att göra sedan de öppnade stationen.

– Det var mycket att göra förra sommaren under högsäsong men i år har det varit ännu mer. Under 2021 har vi hittills lämnat kaj 382 gånger och det är en mycket hög siffra, säger Thomas Brzezinski, stationschef på RS Värmdö.

Nya övernattningslokaler

Tillväxten har gjort att de behöver mer och bättre plats för personalen, där de kan vila, duscha och äta, och förvara sin utrustning. Därför planeras nu för en utbyggd station, något som deras hyresvärd, kommunala Värmdö hamnar AB, troligen kommer att hjälpa till med.

– Vi har lokaler idag men de börjar bli för små så vi håller på att titta på en lösning. Antingen om man bygger till nuvarande lokaler, eller bygger helt nytt. Vi är inne i en stor utvecklingsfas just nu och det är inte lätt att hålla jämna steg med allt vi behöver för att kunna utföra vårt uppdrag på ett bra sätt, säger Thomas Brzezinski.

De skulle också behöva en båt till, enligt Thomas. Förra året fick de en ny, åtta meter lång sjöräddningsbåt, Rescue Anna Sofia, och i år en specialbyggd vattenskoter, en Rescuerunner. Allt tack vare donerade medel. Den senare har de haft stor nytta av under sommaren som varit.

– Vi är helt beroende av insamlade medel så vi hoppas få in tillräckligt med donationer för att kunna köpa in ytterligare en båt nästa år. Det vi behöver är en täckt, större båt, säger Thomas Brzezinski.

Varför väljer man att bli sjöräddare?

– Man vill hjälpa andra människor, oavsett om de är i nöd eller om det bara trasslat till sig lite. Andra skäl är kamratskapen på stationen och att man älskar skärgården, havet och att åka båt. Vi vill också bidra till att höja säkerheten och minska olyckorna till sjöss. Och dela med oss av vår kunskap.

https://www.mitti.se/nyheter/sjoraddaren-om-galen-batsommar-som-pa-sveavagen-i-rusning/lmthu!8928277/