Den som rört sig ute i djungeln av valaffischer kanske har lagt märke till ett parti som sticker ut? Det är Liberalerna som har storsatsat på att komplettera sina rikspolitiska slogans med budskap på stadsdelsnivå.

– I valrörelsen är det mycket fokus på stora frågor men för människorna i vardagen är det ofta de små lokala frågorna som betyder mest. Ibland är vi politiker lite för dåliga på att vara konkreta, säger Jan Jönsson, socialborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm.

Lokalt förankrade

Partiet bad sina lokala föreningar att plocka fram några viktiga frågor, som kunde föras fram i valkampanjen. I Farsta kan man nu se affischer som ”Värna Farstas sjöar och skogar” eller ”Förbättra Farstas trafiksituation”.

– Vi hoppas inte minst i kommunvalet att det här ska ge oss mer förtroende. Vi märker också när vi knackar dörr att det är de här frågorna det pratas om, säger Jan Jönsson.

En sjö i Enskede?

På en av affischerna syns dock något märkligt. Budskapet ”Klimatanpassa Enskede mot översvämningar” kan säkert många villaägare skriva under på, efter förra sommarens skyfall.

Men bilden som ska illustrera översvämningshotet visar varken regn, ovädersmoln eller hus i Enskede. Den visar i stället en parkmiljö med träd och promenadvägar och en sjö vars vatten glittrar i solsken.

Den som kan sin lokala geografi vet att det är ont om sjöar i Enskede.

– Det var lite lustigt. Men jag tror syftet med bilden att den ska associera till själva klimatfrågan, säger Jan Jönsson.

Bilden är i själva verket tagen vid sjön Trekanten i Liljeholmen.

Är det inte olyckligt med en bild från en helt annan del av söderort i en lokal kampanj?

– Vi klarar inte av att bildanpassa varje affisch med lokala bilder. Den här bilden tror jag används även i en del andra områden där budskapet handlar om klimatet.