Sedan den 1 januari i år har Stockholms stad sänkt priserna på sina egna simskolor för barn och ungdomar i vissa socioekonomiskt svagare områden där simkunnigheten är lägre – för att fler ska kunna lära sig simma.

Redan när planerna presenterades i mitten av förra året larmade Stockholms Simförbund om att satsningen skulle kunna få stor negativ inverkan på föreningslivet, då den riskerade konkurrera ut de lokala simklubbarnas verksamheter.

Idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) lovade dock att så inte skulle bli fallet.

– Alla platser kommer fyllas oavsett, det är jag säker på. Vi ser inte det här som en konkurrerande verksamhet, sa hon till Mitt i då.

Simförbundet reagerar

Men nu har farhågorna besannats, enligt Stockholms Simförbund. Det har kommit vittnesmål om att anmälningstalen till föreningars simskolor minskat.

Daniel Söderholm från förbundets styrelse säger att om minskningen fortsätter kommer det långsiktigt drabba föreningarna, de aktiva och dess ledare negativt med stora ekonomiska förluster.

– Vi är så klart positiva till att fler ska kunna lära sig simma, och är inte emot subventionerade simskolor – vi är emot konkurrensen från staden och undergrävande av föreningslivet, säger han.

Förbundet har återigen skickat en skrivelse till idrottsnämnden där man påtalat konsekvenserna.

– Vi vill ha en dialog med staden, något det hittills varit brist på. Vi varnade om det här redan när satsningen presenterades i fjol, men fick ingen återkoppling. Vi saknar en konsekvensanalys och en utvärdering, säger Daniel Söderholm.

Får ställa in grupper

Ideella Spårvägen simförening är en av föreningarna som drabbats.

Klubben har 2 500 medlemmar och aktiverar ungefär 1 500 till 2 000 barn om året i sina simskolor, främst från Järva och Västerort.

Man räknar med att ungefär 90 procent av klubbens verksamhet, och således också intäkter, utgörs av just simskolorna. På den senaste tiden har antalet anmälda barn dock minskat drastiskt.

– För första gången någonsin måste vi stänga grupper och säga till våra ledare att de inte kommer ha något tränaruppdrag, säger Jenny Gustavsson, simkunnighetansvarig, som jobbat inom föreningen sedan 2008.

Beläggningen har gått från ungefär 90 procent under vårterminen 2023, till 60 procent samma period 2024, berättar föreningens sportchef Jonatan Wik.

– Det slår stenhårt mot oss. Förut har vi kunnat samexistera och ha verksamheter parallellt, men nu spelar vi på helt olika villkor. I Vällingby simhall har staden även startat ytterligare fem grupper på den senaste tiden, vilket gör att de konkurrerar ut oss än mer.

Spårvägen lär barnen simma via crawl och ryggsim – något som visat sig vara bättre för simkunnigheten än att först lära sig bröstsim, som man gör på stadens simskolor, berättar Jonatan Wik och Jenny Gustavsson.

Spårvägen lär barnen simma via crawl och ryggsim – något som visat sig vara bättre för simkunnigheten än att först lära sig bröstsim, som man gör på stadens simskolor, berättar Jonatan Wik och Jenny Gustavsson.

Stefan Källstigen

Får bättre tider

Enligt Jonatan Wik har Spårvägen länge ansökt om att få ha verksamhet i Vällingby på vissa mer attraktiva tider på söndagar, men fått till svar att det är "allmänhetens tider" och att det inte går.

Sedan tog staden samma tider i anspråk till sin egen, utökade verksamhet.

– Förutom att deras simskola är billigare får de även de bästa tiderna – det är klart att man som förälder väljer dem.

Spårvägen simförening har i dagsläget nio heltidsanställda och sysselsätter 60 ideella ledare i veckan. Nu är de rädda för att de ska behöva dra ner på både aktiviteter och personal.

– Vi är Sveriges största simförening för barn med funktionsnedsättningar – det är också något som tar stryk när vi får det sämre ekonomiskt. Vi har en simskola på Järvabadet varje sommar, som kostar 100 kronor per barn, som inte heller kommer vara möjlig att genomföra om klubben går back.

Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening, är orolig för klubbens framtid.

Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening, är orolig för klubbens framtid.

Stefan Källstigen

Färre in i föreningslivet

Förutom det ekonomiska får det hela även stora långsiktiga konsekvenser för barnen, menar Jonatan Wik.

– Man går miste om chansen att slussas in i föreningslivet, gemenskapen det innebär och chansen att tidigt fångas upp av civilsamhället, vilket är viktigt i sådana här områden. Man går också miste om att lära sig ledarskap, bli ungdomsledare och få det på sitt cv.

Han säger att 99 procent av Spårvägens aktiva mellan 12 och 20 år har kommit genom att man börjat i simskola i en förening.

– Det är inkörsporten till att bli en del av ett sunt föreningsliv. Vi ser inte att barn kommer vidare till oss från stadens simskolor i alls lika hög utsträckning.

Är det inte bra om fler barn lär sig simma?

– Jo, vi jobbar mot exakt samma mål som staden, att så många som möjligt ska bli simkunniga. Men det måste gå att göra på andra sätt, så att föreningarna också kan överleva. Idrottsförvaltningens uppgift är att se till att folk blir simkunniga – men också att värna om föreningslivet.

Vad hade ni velat se för lösning?

– Vi hade velat se att kommunen öronmärker pengar och säger att "här har ni samma summa som vi sänkt våra avgifter med, och så får ni sänka era priser motsvarande". Då skulle man både stärka föreningslivet och ge så många barn som möjligt tillfällen att lära sig simma, både genom föreningar och genom staden, säger Jonatan Wik.

Bild på var Spårvägens aktiva kommer från.

Bild på var Spårvägens aktiva kommer från.

Spårvägen simförening