– Den kommunala simskolan är väldigt eftertraktad. Det viktigaste för oss är att alla barn i Stockholm har samma möjligheter att lära sig simma, oavsett var man bor. I ytterstaden är simkunnigheten som lägst, därför har vi valt att gå fram med den här satsningen. Det är en prioriterad fråga från vår sida, säger hon.

Medveten om oron

Att föreningar anser att de drabbas negativt när staden sänkt avgifterna är något Maria-Elsa Salvo är medveten om.

– Jag har förstått att de är oroliga, och det är självklart att vi tar det på allvar. När vi införde förändringen var vi tydliga med att vi kommer utvärdera den. Vi har redan nu givit förvaltningen i uppdrag att titta på hur man kan inkludera föreningar i stadens simskoleverksamheter.

Man ska framför allt att titta på hur man kan inkludera föreningarna så att barn när de avslutar den kommunala simskolan enkelt kan gå över till simidrott med en förening.

– Stadens och föreningarnas verksamheter kompletterar varandra, och genom att fortsätta att ha en dialog och se hur vi kan utveckla samverkan än mer sänker vi trösklarna för att fler barn ska slussas in i föreningslivet, säger Maria-Elsa Salvo.

Enligt dem vi pratat med är det dock brist på dialog?

– Vi har träffat simförbundet flera gånger och även Spårvägen simförening. Min uppfattning är att vi har en dialog.

För tidigt att utvärdera

Både Spårvägen simförening och Stockholms simförbund har efterfrågat en ordentlig utredning och konsekvensanalys. Enligt Maria-Elsa Salvo är det dock för tidigt att göra något sådant.

– Den här satsningen har precis sjösatts, det har knappt gått två månader. Vi kommer att göra en utredning och analys, men det är för tidigt att säga när.

Hur ställer du dig till att föreningarna säger att de drabbas redan nu?

– Vi har samma mål, och det är att så många barn som möjligt blir simkunniga. Sedan får utredningar och dialog visa hur vi kan gå vidare med det här tillsammans.

Enligt föreningarna premieras stadens simskolor när det kommer till tider i simhallen, men enligt Maria-Elsa Salvo är problemet ett annat.

– Simtider fördelas av förvaltningen, det är inte en politisk fråga, men det ska ske i dialog med alla inblandade. Grundproblematiken handlar dock om att det finns en stor brist på simhallar och simyta, och där gör vi stora satsningar för att förbättra läget, som renoveringen av Vällingby simhall och utredningen av ny simhall i Husby.