– På korgen nu då.

– Bollen går ju snett?

– Där satt den, woho, high five!

Målmaskinen Ljiljana Koci, 73, plockar ännu ett poäng, men vem räknar?

När Solnas seniorer lirar gå-basket i gamla Sunnanskolans gympahall är det viktigast att ha skoj och få rörelse.

– Vårt lag ligger säkert efter med en massa poäng men det skiter vi i. Vi peppar varandra! Jag blir lika glad om någon annan sätter den som när jag gör det, säger Lisa Viking, 74, som pustar ut med vattenflaskan.

Flexibla regler

Det var AIK Basket som tog initiativet. Nu är det tredje tillfället och damerna, idag fem till antalet, börjar bli varma i kläderna.

Särskilt knussligt med regler är det inte.

– Vi prövar oss fram lite. Jag kör ungefär samma upplägg som med barngruppen, lite i taget, säger tränaren Lars Sandström.

Ljiljana berättar att det var lite pirrigt i början.

– Jag hade inte hållit i en basketboll på trettio år och tänkte, kommer jag ens upp till korgen? Men det var inga större problem.

Svårare då att att sansa sig.

– Ja, man får inte göra för hastiga rörelser, det gillar inte knäna, vet du. Men det är så lätt att dras med i spelet. Man dribblar, börjar springa. Det är som att man är 23 år inombords och 73 i kroppen, det är inte synkat.

Balans och styrka

Men gå-varianten av basket är en skonsam träningsform, med chans till bättre balans, styrka och koordinationsförmåga, intygar AIK:s Lars Sandström.

– Bara man tar det lite lugnt. Nu kör vi tre mot tre mot korgen, det funkar bra. När vi använt hela planen går det snabbare, då behöver man vara lite mer försiktig för att inte skada sig.

Förra fredagen var det en herre som blev lite ivrig och sprang efter bollen rakt in i väggen.

Och nu ligger ju en blodig papperstuss på golvet..?

Mila Rosic, 72, viftar avfärdande med ena handen, studsar bollen med andra.

– Äsch, det var någon här som hade långa naglar, det blev ett litet sår i handen. Men jag har fött nio barn och varit med om värre.