Stadskärnan. "Klipp-Johan" har bott i Sigtuna sedan slutet av 60-talet. Foto: Claudio Britos

Sigtunabornas hjärtan klappar för gamla stadskärnan

Samtidigt som Sigtuna kommun utvecklas och nya stadsdelar växer fram värnar både politiker och invånare stadens stadskärna.

  • Publicerad 11:27, 5 jan 2022

Man måste visa stor respekt för stadskärnan

Sigtuna kommun är ett av landets mest expansiva områden, med sin placering mellan Uppsala, Arlanda och Stockholm. Den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar växer fram och redan nu finns bland annat gym, restauranger och butiker klara. Vidare planeras det för 900 nya bostäder.

Samtidigt värnar enliga Sigtunapolitiker om den gamla stadskärnan.

För det det lokala partiet Samling för Sigtuna är det är hjärtefråga.

– Det är av yttersta vikt att bevara det kulturhistoriska arvet samtidigt som staden utvecklas. Man måste visa stor respekt för stadskärnan och ska någonting göras måste man vara väldigt försiktig, säger Lars Björling.

– Men det är en balansgång att både bevara och utveckla Sigtuna.

Oppostionsråd Marie Axelsson (S), håller med.

– Det är jätteviktigt att bevara Sigtuna stad, det är ju Sveriges äldsta stadskärna. Museet kan användas för undervisning i skolan och hela stadskärnan är ett dragplåster, säger hon.

När Mitt i är på besök på Stora gatan i Sigtuna är Mikael och Inger Klefbeck påväg till gymmet för dagens träningspass. Paret har bott i Sigtuna i 23 år och de har inga planer på att flytta.

– Läget är bra och det bor många trevliga människor här. Det är väldigt roligt att vara pensionär här i Sigtuna eftersom det är en så aktiv stad, säger Inger Klefbeck.

– Men, jag tycker att det byggs för mycket. Man måste vara hänsynsfull mot den vackra trästaden. Det är en unik miljö och det måste respekteras.

Tycker ni någonting saknas?

– Nej det gör vi inte. Vi trivs med staden precis som den är. Stora gatan är samlingspunkten och här träffas man och hejar på varandra, säger Mikael Klefbeck.

En fråga som ständigt är aktuell i Sigtuna är parkeringsfrågan. Bristen på platser är stor och under exempelvis den årliga julmarknaden är det svårt för de tusentals besökarna att hitta någonstans att ställa bilen.

– Vi måste göra en utredning om det här för att kunna utnyttja de ytor som finns, säger Lars Björling.

En annan fråga som Sfs arbetat med under många år är trafikeringen på Stora gatan. Tunga transporter, som har förbjudits, har orsakat sättningar i gatan och troligen skador på dagvattenledningar då gatan inte är byggd för den tyngden berättar Lars Björling.

En bit ner på Stora Gatan ligger Salong Sellgren. Där jobbar Johan Sellgren, som bott i Sigtuna sen 1969. Han menar att man måste värna om stadskärnan, samtidigt som han förstår att samhället fortsätter att växa.

– Det är jätteviktigt att man tänker på hur det byggs. De som bor här är stolta över Sigtuna och vi gillar staden som den är, säger "Klipp-Johan" som han kallas.

Se dåtiden i framtiden

Just nu pågår ett arbete med att tillgängliggöra stadens historia. Genom en applikation är tanken är att man ska kunna köpa guider, både små och stora, och ta sig runt i staden för att lära sig mer om historien berättar Lars Björling.

– Då kommer besökarna kunna gå runt i den centrala stadskärnan som blir som ett museum i sig, säger han.

– En tänkbar utveckling av konceptet är en VR/AR-lösning där man ska kunna gå tillbaka i tiden och se hur staden och stadskärnan sett ut.

Det här är Sigtuna

Anlades på 970-talet av kung Erik Segersäll och är i dag Sveriges äldsta stad

Varje år arrangeras det julmarknad i Sigtuna som lockar tusentals besökare

Sigtuna kommun innefattar Sigtuna, Märsta, Rosersberg och Arlanda

Sigtuna kommun har drygt 50 000 invånare

Visa merVisa mindre

Över 600 nya fall på en vecka

Nyheter FHM: Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar Norrortskommunerna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport. "Det kommer fortsätta" säger Sara Byfors.fredag 21/1 12:38

Arlanda utrymdes efter misstänkt väska hittats

Nyheter hotellgäster fick lämna sina rum Polisen utrymde delar av Arlanda då en väska med misstänkt farligt innehåll hittats. Detta påverkade även tågtrafiken till och från flygplatsen.fredag 21/1 9:00

Sigtunaförfattaren gör radiodebut

Nyheter Webbradio. Blir programledare på "Av egen kraft" Katarina Torfason debuterar som programledare på webbradiokanalen Av egen kraft.torsdag 20/1 17:30

Holst kandiderar till ordförande igen

Nyheter Val 2022. Moderaternas lista inför valet klar Moderaternas lista för valet 2022 är klar. Högst upp på listan står den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Olov Holst.onsdag 19/1 21:47

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33