Sigtuna kommun är ett av landets mest expansiva områden, med sin placering mellan Uppsala, Arlanda och Stockholm. Den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar växer fram och redan nu finns bland annat gym, restauranger och butiker klara. Vidare planeras det för 900 nya bostäder.

Samtidigt värnar enliga Sigtunapolitiker om den gamla stadskärnan.

För det det lokala partiet Samling för Sigtuna är det är hjärtefråga.

– Det är av yttersta vikt att bevara det kulturhistoriska arvet samtidigt som staden utvecklas. Man måste visa stor respekt för stadskärnan och ska någonting göras måste man vara väldigt försiktig, säger Lars Björling.

– Men det är en balansgång att både bevara och utveckla Sigtuna.

Oppostionsråd Marie Axelsson (S), håller med.

– Det är jätteviktigt att bevara Sigtuna stad, det är ju Sveriges äldsta stadskärna. Museet kan användas för undervisning i skolan och hela stadskärnan är ett dragplåster, säger hon.

När Mitt i är på besök på Stora gatan i Sigtuna är Mikael och Inger Klefbeck påväg till gymmet för dagens träningspass. Paret har bott i Sigtuna i 23 år och de har inga planer på att flytta.

– Läget är bra och det bor många trevliga människor här. Det är väldigt roligt att vara pensionär här i Sigtuna eftersom det är en så aktiv stad, säger Inger Klefbeck.

– Men, jag tycker att det byggs för mycket. Man måste vara hänsynsfull mot den vackra trästaden. Det är en unik miljö och det måste respekteras.

Tycker ni någonting saknas?

– Nej det gör vi inte. Vi trivs med staden precis som den är. Stora gatan är samlingspunkten och här träffas man och hejar på varandra, säger Mikael Klefbeck.

En fråga som ständigt är aktuell i Sigtuna är parkeringsfrågan. Bristen på platser är stor och under exempelvis den årliga julmarknaden är det svårt för de tusentals besökarna att hitta någonstans att ställa bilen.

– Vi måste göra en utredning om det här för att kunna utnyttja de ytor som finns, säger Lars Björling.

En annan fråga som Sfs arbetat med under många år är trafikeringen på Stora gatan. Tunga transporter, som har förbjudits, har orsakat sättningar i gatan och troligen skador på dagvattenledningar då gatan inte är byggd för den tyngden berättar Lars Björling.

En bit ner på Stora Gatan ligger Salong Sellgren. Där jobbar Johan Sellgren, som bott i Sigtuna sen 1969. Han menar att man måste värna om stadskärnan, samtidigt som han förstår att samhället fortsätter att växa.

– Det är jätteviktigt att man tänker på hur det byggs. De som bor här är stolta över Sigtuna och vi gillar staden som den är, säger "Klipp-Johan" som han kallas.

Se dåtiden i framtiden

Just nu pågår ett arbete med att tillgängliggöra stadens historia. Genom en applikation är tanken är att man ska kunna köpa guider, både små och stora, och ta sig runt i staden för att lära sig mer om historien berättar Lars Björling.

– Då kommer besökarna kunna gå runt i den centrala stadskärnan som blir som ett museum i sig, säger han.

– En tänkbar utveckling av konceptet är en VR/AR-lösning där man ska kunna gå tillbaka i tiden och se hur staden och stadskärnan sett ut.