Den 24 februari sjunger 2022 års Idolfinalist Albin Tingwall från Sigtuna för svenska folket igen. Denna gång gör han det i ett större sammanhang – klassiska Melodifestivalen där många av Sveriges artistelit har deltagit genom åren.

– Jag är väldigt nervös med tanke på att jag inte stått på scen sen idolfinalen. Men samtidigt är jag helt överlycklig över att få stå på scen igen och göra det jag älskar. Så känslan är väldigt blandad, säger Albin Tingwall till Mitt i.

Redan i början av oktober fick Albin reda på att han skulle vara med i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Done Getting Over You” men det är först nu som det börjar komma ikapp honom. Han är förberedd på större publicitet jämfört med Idol. Programmet är ett av Sveriges mest sedda. Rekordet sattes 2006, då finalen hade över 4,2 miljoner tittare.

– Mellos tittarsiffror är fyra gånger mer än Idols, även i deltävlingarna. Sedan är Melloresan mycket kortare och mer intensiv, Idol var nästan som att vara på läger där man umgicks mycket och sen sjöng man på fredagarna. Jag tror Mello kommer kräva ännu mer fokus för att få numret att sitta till 100 procent.

Albin Tingwall är laddad för Melodifestivalen 2024.

Albin Tingwall är laddad för Melodifestivalen 2024.

Tove Floss

Skrivit ny musik

Från att ha synts i tv-rutan varje vecka under hösten 2022 har Albin Tingwall inte synts lika ofta.

– Det har varit ett ganska tomt år efter Idol. Man tappade väldigt snabbt relevansen och folk som bokade artister bokade gärna vinnaren (Nike Sellmar) istället. Jag har nu i höst skrivit en massa ny musik som jag hoppas jag får släppa i år. 

Albins låt ”Done Getting Over You” är skriven av Jimmy Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb och utan att han har hört några av de andras låtar tror han på sig själv och på låten. 

– Det är en ”catchy” och upptempo låt. I Idol gjorde jag mer ballader så jag ser det som en utmaning som blir rolig att ta sig an.

Albin konstaterar att har hamnat i en tuff deltävling och tävlar bland annat mot vitt skilda Melodifestivalveteraner som Lasse Stefanz, Dotter och Danny Saucedo.

– Jag har jobbat hårt för att få numret till något man aldrig kommer glömma. Jag vill verkligen göra det till en cool upplevelse för tittarna. Jag sätter mycket press på mig själv för jag vet att det är tufft motstånd. Så därför sätter jag höga förväntningar så jag har något att jaga. Når jag mina förväntningar så finns det en bra chans att jag kan ta mig till final, säger han.

”Varje vecka var jag säker på att åka ut”

När Sigtunabon Albin Tingwall sökte till Idol bestod hans musikkarriär av att sjunga i duschen. Mindre än ett år senare är han en välkänd artist med ett skivkontrakt i handen.

Ett av de snabbaste vägarna till en karriär inom musiken går via tv-programmet Idol. Det kan Albin Tingwall skriva under på. Hans musikresa har genom tv-rutan tagit kometfart.

Albin sitter i köket huset i Sigtuna där han bott i hela sitt liv. Då bestod hans liv av studier och tennis. Mycket tennis. Nu är det musik som tar upp Albins tid.

– Jag skulle bli tennisproffs och spela final inför fullsatta läktare på Wimbledon. Det har varit mitt mål sedan jag var barn, säger han.

Istället sjöng Albin inför fullsatta läktare på Tele2 Arena i det som blev världens största Idolfinal. Aldrig tidigare har en Idolfinal i något land lockat fler åskådare.

– Jag är väldigt nervös av mig som person och det var jag också alltid inför tennismatcher och det här var ju i live-tv och massor med publik. Men om det är något jag har lärt mig under resans gång är det att dölja min nervositet.

Blev utröstad

Vägen till finalen var ingen lätt resa för Albin. Under uttagningarna var han nära att att åka ut flera gånger och i kvalet blev han också utröstad. Han kom tillbaka som ett av juryns wildcard men nervositeten höll på att ställa till det för Albin i kvartsfinalen. Då gick det inte att dölja nervositeten längre.

– Jag var jättenervös och hade en panikattack precis före mitt framträdande, säger han.

Albin var också tippad att åka ut av diverse spelbolag under varje fredagsfinal. Men det gjorde att Albin istället gav allt.

– Varje vecka var jag säker på att åka ut men då ville jag bara visa att folk hade fel. Jag gillar statistik och tittade mycket på bettingsajter och såg oddsen på programmet. Jag gick till final mot alla odds.

Kamp om finalplatsen

Han berättar att alla deltagare visste att Nike Sellmar skulle vinna Idol 2022. För de andra handlade det bara om vem som skulle ta finalplatsen bredvid henne.

– Hon är ju fantastiskt duktig och hade redan en musikkarriär innan programmet. Och jag förlorade ju också finalen men samtidigt känns det som att jag har vunnit något ändå. Och så har jag lärt mig så mycket om mig själv.

Albin syftar på sitt nya intresse inom musiken och varför han brinner så mycket för den att han ger upp sin tenniskarriär.

– Med min musik vill jag ge hopp för människor som inte känner hopp. Både för de som kanske är sjuka men även för människor som inte mår bra.

Skrivit kontrakt

Dagen innan Mitt i träffar honom hemma i Sigtuna har han skrivit på ett kontrakt med produktionsbolaget Universal som ska ge ut ett par låtar med honom. Albin hoppas även att få vara med i några tv-program under våren.

– Allsång på Skansen skulle vara roligt, säger han.

Sedan avslöjar Albin en överraskande nyhet.

– Jag provfilmar för en av huvudrollerna i filmen om Gyllene Tider.

Vad är din dröm inom fem år?

– Att sälja ut Wembley på en konsert. Det är något jag har drömt om länge.

Med min musik vill jag ge hopp för människor som inte känner hopp.

Tittar på stjärnorna på golfbanan

Namn: Albin Tingwall.

Ålder: 19 år.

Bor: Sigtuna stad.

Familj: Mamma, pappa och en storebror.

Intressen: Musik, tennis, film- och tv-produktion.

Aktuell med: Tvåa i Idol 2022. Har skrivit kontrakt med Universal och provfilmar för huvudrollen i filmen om Gyllene tider.

Favoritplats i Sigtuna: En bänk på udden nedanför 32 rum och kök samt golfbanan där Albin och hans bästis brukar åka och titta på stjärnorna.

Källa: Albin Tingvall

Idolfinalisten Albin Tingwall har ett spännande 2023 att se fram emot.

Idolfinalisten Albin Tingwall har ett spännande 2023 att se fram emot.

Mikael Andersson

”Varje vecka var jag säker på att åka ut”

Idolfinalisten Albin Tingwall om sin resa från tennis till musik.