Det har varit ett tufft år för föreningar under pandemin. Men Sigtuna Märsta GK kan se tillbaka på året med stolthet. De har utsetts till årets förening i Sverige.

Det är det svenska gymnastikförbundet som årligen utser årets förening och i år föll valet på Sigtuna Märsta GK.

I motiveringen står det bland annat:

Förståelsen för vikten av välutbildade ledare har visat sig avgörande för den breda verksamhet som föreningen erbjuder för alla åldrar i alla stadier – helt i enlighet med gymnastikens utvecklingsmodell.”

Tufft pandemiår

Trots att pandemin har gått hårt åt ekonomin har föreningen kämpat på och nu hoppas de kunna locka tillbaka gamla medlemmar som slutat och även nya till höstterminen.

– Det känns superhärligt. Jag är så otroligt stolt över oss som förening, det är verkligen ett gemensamt arbete att leva vår värdegrund, att fortsätta att utveckla den och att ta stöd från den när man stöter på utmaningar, säger Anne-Lee Holm som är verksamhetsledare i föreningen.

Inom kort öppnar kommunen upp hallarna igen efter att de varit stängda med anledning av restriktioner. Det är lite av förutsättningen för att gymnastikföreningen ska åter kunna växa.

– Restriktionerna just nu är hårt åtdragna och vi förstår att man måste göra detta men det påverkar oss mycket då vi inte fullt ut kan utöva vår idrott utomhus då vi är beroende av redskap och då förstås även väder, säger Anne-Lee Holm.

Hårt arbete med värdegrunder

Att Sigtuna Märsta GK får priset menar Anne-Lee Holm är resultatet av ett gediget arbete hos styrelse, ledare, gymnaster och föräldrar. Det arbetet med värdegrunderna ska fortsätta utvecklas med tiden i föreningen och ska aldrig bli färdigt.

Förutom utmärkelsen som årets förening får gymnastikklubben 15 000 kronor av förbundet.

– Självklart är det trevlig med en prispeng men utmärkelsen är mera ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att vi ska fortsätta på den banan, säger Anne-Lee Holm.

Till höstterminen har förening redan flera arrangemang inplanerade som bland annat öppet hus, prova på-dagar och tävlingar.

– Vi gasar helt enkelt.