Kommunen arbetar med att stoppa spridningen av den invasiva vattenväxten Sjögull. Just nu har den spridit sig längs med Märstaån som i sin förlängning leder ner till Mälaren.

I det lokala naturvårdsprojektet har Sigtuna ansökt och fått beviljat 821 700 kronor från Länsstyrelsen.

– 2019 upptäcktes sjögull i Märstaån för första gången. Då sökte kommunen pengar i ett projekt som sträckte sig mellan 2020-2023. Vi tog hjälp av Eskilstuna som höll på med bekämpning av sjögull, vi hade ingen kunskap då, säger Babar Khan som är Miljöplanerare på samhällsbyggnadskontoret i Sigtuna kommun.

Längre in i Mälaren har Eskilstuna och flera andra kommuner arbetat med att utrota arten sedan 2015. Olika metoder testades, bland annat att klippa sjögull flera gånger om året, men det visade sig bara att spridningsrisken ökade.

Istället kväver man nu sjögullet genom att täcka växterna med ett ljustätt material som fästs i flytramar. Det är den metod som visat sig vara bäst då växten dör inom ett till två år.

– Vi har fått 20 sådana dukar som vi ska placera ut. Det är det enda sättet som används i hela Sverige och Världen för att bekämpa sjögull, säger Babar Khan.

Finns det någon risk att sjögullen ska sprida sig från Märstaån till Mälaren?

– Vi har gallrat och rensat sjögull så att det inte ska sprida sig dit. Vi gör inventering av spridning och alla åtgärder som vi gör är beräknat, vart det finns och var vi behöver lägga de här flytramarna, säger Babar Khan.

Vattenbufflarna Bosse och Eka deltog i försöket att bekämpa sjögull i Märstaån.

Vattenbufflarna Bosse och Eka deltog i försöket att bekämpa sjögull i Märstaån.

Stefan Källstigen

Förra sommaren genomfördes en testperiod med vattenbufflar som äter sjögull i Märstaån. Detta rapporterade Mitt i Sigtuna om då.

Det är inte klart om bufflarna ska användas i år eller inte.

– Det var de enda djur som tyckte om att äta sjögull. Vi fick jättemycket uppmärksamhet när vi hade dem. Det är inte det bästa sättet men i kombination med någon betesmark går det att använda dem. Det visade sig att efter bufflarna åt sjögull så växte den inte efter det, säger han.

Sjögull kan snabbt ta över hela vattendrag och konkurrerar ut inhemska arter som då får svårt att överleva. Vattnet blir syrefattigt, vilket ofta leder till att fiskarna dör.