Vattenväxten Sjögull har spridit sig längs med Märstaån som i sin förlängning leder ner till Mälaren.

– Växtens spridning kan bli ett reellt hot mot Mälaren och vårt dricksvatten, säger Inga Birath von Sydow, projektledare i företaget Naturgruppen.

Sjögull är en främmande, invasiv växt i Sverige som snabbt kan ta över ett hela vattendrag. Den konkurrerar ut inhemska arter som då får svårt att överleva. Vattnet blir syrefattigt, vilket ofta leder till att fiskarna dör.

Inga Birath von Sydow från Naturgruppen vid Märstaån.

Inga Birath von Sydow från Naturgruppen vid Märstaån.

Stefan Källstigen

Mumsar snabbt

Bosse och Eka, som är asiatiska flodvattenbufflar, har redan betat av nästan all sjögull som finns i deras inhängnad. De är väl anpassade för att gå i våtmarker med sina stora platta fötter som gör att de lätt tar sig fram utan att fastna. Vissa djur är dessutom duktiga på att simma och beta under vatten.

– Vi visste att bufflarna äter sjögull. Vårt jobb är att hitta de bufflar som gillar sjögull bäst, de som går rakt ut i vattnet och mumsar i sig utan att tveka, förklarar Inga Birath von Sydow och ger Bosse och Eka godkänt för sitt jobb.

I framtiden hoppas Naturgruppen att kunna skala upp metoden med större projekt eftersom försöket har blivit så lyckat.

Bosse och Eka vilar ut efter en av många skrovmåltider.

Bosse och Eka vilar ut efter en av många skrovmåltider.

Stefan Källstigen

Sjögull finns i stora delar av Märstaån.

Sjögull finns i stora delar av Märstaån.

Stefan Källstigen

Bufflar på Blocket

Inga Birath von Sydows intresse för att använda vattenbufflar till att sköta våtmarker väcktes sedan en tjänsteman på länsstyrelsen i Stockholm talat sig varm för att använda dem vid vassröjning. Idén att använda bufflar fick hon lite senare när hon såg en annons för två vattenbufflar på Blocket och slog till. Nu finns 19 vattenbufflar i Naturgruppen.

Saneras före hemfärd

När testperioden är klar ska bufflarna saneras i en vecka så att de inte sprider sjögull vidare. Sedan får de åka hem till Ekerö.

Projektet är ett samarbete mellan Naturgruppen, WWF Världsnaturfonden och Sigtuna kommun där kommunens insats är att upplåta marken för projektet.