Det är Svenskt Näringsliv som årligen rankar landets 290 kommuner efter bästa företagsklimat. I år hamnar Sigtuna kommun på 75:e plats vilket är tre placeringar sämre än föregående år.

– Jag vet att det finns många framgångsrika och engagerade företagare i Sigtuna kommun och det är av yttersta vikt att kommunen såväl upprätthåller som skapar goda förutsättningar för företagen, säger Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

I undersökningen deltog 151 Sigtunaföretagare som var nöjda med tillgång till kompetens, vägnät, tåg och flyg samt mobilnät och bredband.

Backat 59 placeringar

Det är inte första gången kommunen backar i den årliga undersökningen. År 2012 låg Sigtuna kommun på 16:e plats och kommunen har sedan dess tappat placeringar vid sju tillfällen.

– Det har varit ett tufft år för många företag och vi arbetar hela tiden för att förbättra företagsklimatet. Vad gäller dialog så har vi lyssnat på den efterfrågan och under det här året har vi genomfört ett tiotal digitala kompetensförsörjning, stadsbyggnad samt den nya översiktsplanen som kommunen håller på att ta fram. Mest intresse sett till deltagarantalet var den dialog vi hade om trygghet, berättar Mathias Forsberg, näringslivschef, säger Mathias Forsberg som är näringslivschef i Sigtuna kommun.

Brottsligheten kritiseras

Just trygghet och brottslighet var det många företag som vill se att kommunen satsar mer på. Där hamnade Sigtuna kommun på 230:e plats av landets 290 kommuner. Sedan flera år tillbaka satsar Sigtuna kommun på trygghetsarbetet och ytterligare insatser är på gång.

Sämst ranking får kommunen, förutom brottsligheten, i service och bemötande, upphandlingar och konkurrens till företagen.

Olov Holst menar att kommunen redan arbetar för att förbättra dessa punkter.

– Detta är ett av våra viktigaste uppdrag och vi lägger stort fokus på att höja servicen till företagarna och företagen, stora som små, säger han.

Högst ranking får Sigtuna kommun vad gäller tillgång till kompetens med plats 39, vilket är en förbättring med 65 placeringar.