The Factory. Här, i Häggvik, har kommunledningskontoret sin arbetsplats i väntan på flytten tillbaka till Turebergshuset i slutet av året. Foto: Claudio Britos

Sextrakasserade kvinnan har anmält ny kränkning – från samma chef

Kvinnan som utsattes för sexuella trakasserier av en chef på kommunledningskontoret 2019 har nu anmält en ny kränkning, av samme man.

  • Publicerad 05:59, 25 jan 2022

Det här måste få ett slut.

Anmälan kom in till Sollentuna kommun den 30 december och gäller en då dagsaktuell händelse.

Kvinnan beskriver det i anmälan som ”ännu en extremt obehaglig upplevelse”.

Händelsen är även polisanmäld.

– Det här måste få ett slut. Det är så många på kommunen som har mått dåligt och slutat genom åren, säger en kollega som också arbetar på kommunledningskontoret, och som vill vara anonym.

Problem i flera år

Mitt i har tidigare berättat om de omfattande arbetsmiljöproblemen som har funnits i kommunhuset i flera år och om kvinnan som blev sextrakasserad av en chef omedelbart när hon började jobba sommaren 2019.

Då gjordes en extern utredning som slog fast sexuella trakasserier, och chefen erkände att han uppträtt olämpligt. Ändå var det kvinnan som blev omplacerad till en annan avdelning, medan chefen jobbade kvar.

Men trots att hon flyttades till en ny avdelning fick hon ha sin arbetsplats bara några bord från den tidigare chefen, som då utreddes för sexuella trakasserier. Kvinnan bad att få sitta någon annanstans, men beskedet blev att hon fick säga upp sig om hon inte ville sitta på den anvisade platsen.

– Hon skulle jobba vidare som om ingenting hade hänt. Det är en iskall organisation, och det är locket på. De tycker att de har gjort det by the book, men de har ingen moral, säger kollegan som inte vill gå ut med sitt namn.

Kvinnan ska tillbaka

Hon berättar att den sextrakasserade kvinnan just nu jobbar hemifrån, men att det är meningen att hon ska tillbaka till kommunhuset.

– Kommunen ska anlita ett externt bolag som ska vara på plats för att hon ska känna sig trygg när hon är på kommunledningskontoret två eller tre dagar i veckan. Det har blivit en prestigefråga för kommunen nu.

Sollentunas kommundirektör Per Törnvall förklarar att han inte kan kommentera enskilda fall.

– Nej, det får jag inte. Men jag kan säga att när vi får in en anmälan så utreds den, och bedöms den som allvarlig så lägger vi ut det på en extern oberoende part. Det som de kommer fram till och rekommenderar agerar vi sedan på, i de allra flesta fall, säger han.

Mitt i har kontaktat den utpekade chefen, men han har valt att inte ge någon kommentar.

Detta har hänt

Arbetsmiljöproblemen ska ha funnits länge, och våren 2019 vittnade flera anställda på kommunledningskotoret om kränkningar, förtal, hot, och personangrepp.

I december i fjol avslöjade SVT att problem som rädsla för repressalier, utfrysning och medarbetare som mår dåligt finns kvar på kommunledningskontoret.

SVT berättade också om kvinnan som blivit sexuellt trakasserad av sin chef och som därefter omplacerades men tvingades sitta på en arbetsplats mycket nära samme chef.

Den 7 december lämnade fackförbundet Vision i Sollentuna in en framställan om arbetsmiljöåtgärder på grund av den ”undermåliga” arbetsmiljön.

Den 17 december lämnade kommunen sitt formella svar på Visions begäran.

Den 30 december kom en anmälan in om en ny kränkning mot den sextrakasserade kvinnan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21