Anmälan kom in till Sollentuna kommun den 30 december och gäller en då dagsaktuell händelse.

Kvinnan beskriver det i anmälan som ”ännu en extremt obehaglig upplevelse”.

Händelsen är även polisanmäld.

– Det här måste få ett slut. Det är så många på kommunen som har mått dåligt och slutat genom åren, säger en kollega som också arbetar på kommunledningskontoret, och som vill vara anonym.

Problem i flera år

Mitt i har tidigare berättat om de omfattande arbetsmiljöproblemen som har funnits i kommunhuset i flera år och om kvinnan som blev sextrakasserad av en chef omedelbart när hon började jobba sommaren 2019.

https://www.mitti.se/nyheter/kvinna-sextrakasserades-av-chef-i-kommunhuset/repulf!ZYoKwnhVWVOCDKhMRlgX4w/?fbclid=IwAR30tdySorP2Bj9lq_Frif3sjGIEWNxLbFC-8HOy4UqMJpGlf1QFdODZNjg

Då gjordes en extern utredning som slog fast sexuella trakasserier, och chefen erkände att han uppträtt olämpligt. Ändå var det kvinnan som blev omplacerad till en annan avdelning, medan chefen jobbade kvar.

Men trots att hon flyttades till en ny avdelning fick hon ha sin arbetsplats bara några bord från den tidigare chefen, som då utreddes för sexuella trakasserier. Kvinnan bad att få sitta någon annanstans, men beskedet blev att hon fick säga upp sig om hon inte ville sitta på den anvisade platsen.

– Hon skulle jobba vidare som om ingenting hade hänt. Det är en iskall organisation, och det är locket på. De tycker att de har gjort det by the book, men de har ingen moral, säger kollegan som inte vill gå ut med sitt namn.

Kvinnan ska tillbaka

Hon berättar att den sextrakasserade kvinnan just nu jobbar hemifrån, men att det är meningen att hon ska tillbaka till kommunhuset.

– Kommunen ska anlita ett externt bolag som ska vara på plats för att hon ska känna sig trygg när hon är på kommunledningskontoret två eller tre dagar i veckan. Det har blivit en prestigefråga för kommunen nu.

Sollentunas kommundirektör Per Törnvall förklarar att han inte kan kommentera enskilda fall.

– Nej, det får jag inte. Men jag kan säga att när vi får in en anmälan så utreds den, och bedöms den som allvarlig så lägger vi ut det på en extern oberoende part. Det som de kommer fram till och rekommenderar agerar vi sedan på, i de allra flesta fall, säger han.

Mitt i har kontaktat den utpekade chefen, men han har valt att inte ge någon kommentar.