Det var under natten till den 2 februari i år som en ställning under en balkong fallerade vilket fick följden att totalt sex balkonger rasade i marken, vilket tidningen Byggnadsarbetaren var först med att rapportera.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket uppges att ingen person kommit till skada.

– Det var ren änglavakt att ingen stod där under när olyckan skedde, säger Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland.

De var på arbetsplatsen redan under måndagen och kunde se att den stämp som höll upp den understa balkongen hade glidit åt sidan.

– När den tappar bildas ett ett otroligt tryck på de övriga och då föll alla rätt igenom. Det får inte ske.

Har det här hänt förut?

– Ja, det har hänt faktiskt. Men då rör det sig om en balkong, inte flera som här.

Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland, säger att huvudentreprenören har ett stort ansvar för säkerheten på arbetsplatsen.

Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland, säger att huvudentreprenören har ett stort ansvar för säkerheten på arbetsplatsen.

Byggnads Stockholm-Gotland/Carolin Samuelsson

Utredning pågår

Det är bolaget Mecon Bygg som har huvudentreprenad på bygget, men det var en underentreprenör som skötte arbetet med stämparna. Bolaget själva hänvisar till den utredning som nu görs.

– Vi har nyligen haft Arbetsmiljöverket på plats och det pågår nu en utredning där vi ska gå till botten med vad som har hänt, säger Robert Söderberg, projektutvecklingschef på Mecon Bygg.

Återupptagit arbetet

Projektet går under namnet Brokvarteret och ligger i direkt anslutning till Bas Barkarby i korsningen Enköpingsvägen och Veddestabron. Beställaren är Magnolia och Slättö.

När olyckan uppdagades stoppade de hela bygget, men nu har de dragit igång arbetet på andra delar av projektet.

Vilket ansvar har ni för olyckan som skedde?

–  Det är ett tillbud som skett. Mecon Bygg AB har ansvar för arbetsplatsen, dock har vi en pågående utredning som får påvisa vad som exakt har skett och vems ansvar detta varit.