Måndagen den 3 oktober avlossades flera skott mot en lägenhet i Sätra. Två unga män tog sig in i trapphuset och sköt sammanlagt 21 skott genom och mot en lägenhet. Men ingen av personerna som befann sig i lägenheten skadades. Det framgår av ett åtal i Attunda tingsrätt.

Under utredningen hittade polisen ett förråd med flera skjutvapen norr om Stockholm och undersökningar visade att ett av dem hade använts vid skjutningen i Sätra. 

Nu har två män på 19 år respektive 23 år åtalats för försök till mord. Uppdraget att döda ska de enligt åtalet ha fått av en 23-årig man som nu åtalats för anstiftan till försök till mord. 

– Det är en hämndåtgärd för en skjutning i Uppsala några månader tidigare, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet. 

Ytterligare tre män har åtalats för medhjälp till försök till mord. En för att bland annat ha hyrt en bil och hämtat männen, som skulle begå mordet, på deras hemort och skjutsats dem till lägenheten i Sätra och försett dem vapen. Och de två andra för att ha lånat ut skjutvapnet som användes vid mordförsöket.

Vilka är de som genomför skjutningen är de med i något gemensamt kriminellt nätverk?

– Det finns inget som pekar på det. Det är några som har blivit arga för att det har skjutits mot en släkting till dem och de har lejt två personer som ska genomföra brotten, säger Henrik Söderman. 

Och det är, enligt honom, inte deras enda skjutning.

– De grips i Alingsås där de har genomför en liknande skjutning, säger han. 

Tre av männen är från norra delarna av länet. De misstänkta skyttarna samt mannen som skjutsade dem är från Västsverige. 

Rättegången startar den 15 juni och beräknas pågå i elva dagar.