Blodgivare. Hunden Seth på Ljusterö har hjälpt många andra hundar genom att lämna blod. Foto: Anicura/Madelene Berg

Seth på Ljusterö kan bli Årets blodgivarhund

Flera gånger om året lämnar hunden Seth på Ljusterö blod, och hjälper på så vis andra jyckar som blivit skadade eller sjuka. Nu kan han vinna pris som Årets blodgivarhund.

  • Publicerad 09:04, 11 jun 2021

Det är knappt någon som vet det, utan folk blir väldigt förvånade.

– Hade jag inte blivit tipsad hade jag knappt vetat att hundar kan lämna blod. Det är knappt någon som vet det, utan folk blir väldigt förvånade, säger Seths husse, Ljusteröbon Patrik Wiktell.

Svärmor tipsade

Det var Patriks svärmor som råkade se annonsen om att en djurklinik som efterlyste blodgivarhundar. Då var Seth bara ett år gammal, men Patrik tyckt det lät som en bra idé.

– Dels för att göra nytta, och dels för att han skulle vänja sig vid att gå till veterinären, berättar han.

Första gången Seth lämnade blod var han 1,5 år. Nu är han 3,5 år och har hunnit lämna blod tio gånger, cirka 500 gram varje gång.

Nu har Seth nominerats till utmärkelsen Årets blodgivarhund som för andra året i rad arrangeras av djurklinikkedjan Anicura. De vill göra fler uppmärksamma på att djur kan lämna blod och berätta om de ”hjältehundar" som gör det.

– Det är superroligt att de vill nominera honom. Vi är jätteglada för det. Det känns trevligt att de visar uppskattning, säger Patrik.

”Räddat liv flera gånger”

I nomineringen står det bland annat att Seth lämnat blod ”ett anmärkningsvärt stort antal gånger” trots sin unga ålder. Han har även varit med och räddat liv flera gånger och kommit in för akuttappning. ”Han är alltid positiv och möter personalen med viftande svans redan i receptionen” står det i ett pressutskick.

Har du koll på vilka hundar som fått Seths blod och varför?

– De brukar skicka sms. Men de skriver bara att hans blod kommit till användning, inte mer. Men det är kul att få.

Blir Seth trött när han lämnat blod?

– Jag har faktiskt aldrig märkt någon skillnad, men de ska ju vila efteråt. Men hundar är inte lika känsliga som människor. De har rätt mycket blod.

Någon ersättning för donationerna får inte Seth – däremot kan det bli andra förmåner som vaccin, läkarundersökning och blodprover i samband med besöken. Dessutom brukar Seth få lite gott käk, berättar Patrik.

Känner du någon annan som har blodgivarhund?

– Nej, faktiskt inte. Jag känner många som har hund, men ofta är hundarna för små för att få lämna blod.

Seth, som är en blandning av siberian Husky och schäfer, klarar däremot viktgränsen galant med sina 40 kilo.

Åtta hundar är framvaskade till finalen, och Seth är en av dem. Vilken hund som vinner presenteras på den internationella blodgivardagen, måndag 14 juni, i TV4 Nyhetsmorgon.

Dett krävs för att bli blodgivarhund

Hunden måste väga mer än 25 kilo.

Hunden kan börja lämna blod redan vid ett år ålder. Hunden bör helst inte vara äldre än 4 år när den börjar lämna blod.

Hunden måste vara vaccinerad, avmaskad och helt frisk.

Det är viktigt att hunden inte tycker upplevelsen är obehaglig och att den är lugn och glad och kan ligga still de 5-7 minuter blodtappningen tar.

Källa: Anicura

Visa merVisa mindre