Hyrs ut. Det tidigare servicehuset Fristad såldes. Nu hyrs lägenheterna ut i andrahand. Foto: Mikael Andersson

Servicehus för äldre såldes – bostäderna hyrs ut i andra hand

I våras beslutade Stockholms stad att sälja ett servicehus för äldre till ett privat fastighetsbolag. Nu har lägenheterna rustats upp och hyrs ut i andra hand. Men upplägget får kritik.

  • Publicerad 10:00, 22 sep 2021

Det var i mars i år som Stockholms stads fastighetsbolag Micasa beslutade att sälja en fastighet i Bromsten, som bland annat innehöll servicehuset Fristad där drygt 100 äldre bodde.

Anledningen var bland annat att staden inte hade behov av servicehuset, samt att det inte var ekonomiskt försvarbart att rusta upp lägenheterna. Något Mitt i flera gånger har rapporterat om.

Fristad kan säljas – beslut nästa vecka

Över 100 åldringar tvingas bort när Fristad läggs ner

Ny ägare blev det privata fastighetsbolaget Landia, som hyr ut lägenheterna genom ett så kallat blockhyresavtal.

Kortfattat går det ut på att Landia hyr ut samtliga lägenheter, runt 200 stycken, till enbart två hyresgäster som kallar sig för ”bostadsoperatörer”. De hyr i sin tur sedan ut lägenheterna i andra hand.

Vilka operatörerna är vill Landia inte svara på, då de inte lämnar ut information om sina hyresgäster.

Annons på anslagstavla

Lägenheterna annonseras nu ut i andra hand på bland annat Blocket och anslagstavlor i västerort. Annonserna är skrivna på svenska, engelska och arabiska. Hyran för en 1,5-rumslägenhet är 11 000 kronor i månaden och hyreskontraktets maxlängd är tre år.

När Mitt i ringer numret på annonsen svarar en person som förklarar att hen bara hjälper till att förmedla lägenheterna till personer som är arabisktalande.

Annons. Max tre år och 11 000 kronor för 40-47 kvadratmeter. Foto: Privat

”Inte seriöst”

Upplägget får kritik från oppositionen i stadshuset, som anser att det nu handlar om ”ockerhyror”.

– Jag blir upprörd när jag ser det här. Man vänder sig till människor som är i desperat behov av bostad. Seriösa aktörer gör inte på det här sättet. De här lägenheterna går ju inte ut via bostadsförmedlingen, säger Jan Valeskog (S) oppositionsborgarråd och fortsätter:

– Det här ärendet har skötts riktigt illa. Staden hade alla möjligheter att själv rusta upp bostäderna, förbättra standarden och erbjuda de äldre boende, istället låter man lyckosökare förmedla lägenheter till ockerhyror.

Rätt att avveckla

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) är av en annan åsikt. Enligt honom har stadens behov av fastigheten och servicehuset minskat successivt. Därför var det helt rätt att avveckla hela servicehuset och vård-och omsorgsboendet.

”Vid alla försäljningar staden gör tas hänsyn till om köparen bedöms som seriös, möjlighet till att finansiera och fullgöra förvärvet och vilken verksamhet som planeras”, skriver han i ett mejl.

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

Vad är ett blockhyresavtal?

En fastighetsägare hyr ut flera lägenheter till (tre bostäder eller mer) till en och samma hyresgäst. Denna förstahandshyresgäst fungerar som en mellanhand och kan i sin tur hyra ut lägenheterna i andrahand till vilka månadshyror som helst.

Andrahandshyresgästen har inget besittningsskydd, är lätt att vräka och får ofta finna sig i höga månadshyror och en kort kontraktstid.

Upplägget med blockhyresavtal används ofta vid så kallad ”hotellifiering” av hyresbostäder och har beskrivits som ”en grå hyresmarknad” där tusentals lägenheter i Stockholm hyrs ut på andra sätt än via den reguljära hyresmarknaden.

Visa merVisa mindre