Det var i mars i år som Stockholms stads fastighetsbolag Micasa beslutade att sälja en fastighet i Bromsten, som bland annat innehöll servicehuset Fristad där drygt 100 äldre bodde.

Anledningen var bland annat att staden inte hade behov av servicehuset, samt att det inte var ekonomiskt försvarbart att rusta upp lägenheterna. Något Mitt i flera gånger har rapporterat om.

https://www.mitti.se/nyheter/fristad-kan-saljas-beslut-nasta-vecka/lmtbg!7919933/

https://www.mitti.se/nyheter/over-100-aldringar-tvingas-bort-nar-fristad-laggs-ner/lmsjy!7232615/

Ny ägare blev det privata fastighetsbolaget Landia, som hyr ut lägenheterna genom ett så kallat blockhyresavtal.

Kortfattat går det ut på att Landia hyr ut samtliga lägenheter, runt 200 stycken, till enbart två hyresgäster som kallar sig för ”bostadsoperatörer”. De hyr i sin tur sedan ut lägenheterna i andra hand.

Vilka operatörerna är vill Landia inte svara på, då de inte lämnar ut information om sina hyresgäster.

Annons på anslagstavla

Lägenheterna annonseras nu ut i andra hand på bland annat Blocket och anslagstavlor i västerort. Annonserna är skrivna på svenska, engelska och arabiska. Hyran för en 1,5-rumslägenhet är 11 000 kronor i månaden och hyreskontraktets maxlängd är tre år.

När Mitt i ringer numret på annonsen svarar en person som förklarar att hen bara hjälper till att förmedla lägenheterna till personer som är arabisktalande.

”Inte seriöst”

Upplägget får kritik från oppositionen i stadshuset, som anser att det nu handlar om ”ockerhyror”.

– Jag blir upprörd när jag ser det här. Man vänder sig till människor som är i desperat behov av bostad. Seriösa aktörer gör inte på det här sättet. De här lägenheterna går ju inte ut via bostadsförmedlingen, säger Jan Valeskog (S) oppositionsborgarråd och fortsätter:

– Det här ärendet har skötts riktigt illa. Staden hade alla möjligheter att själv rusta upp bostäderna, förbättra standarden och erbjuda de äldre boende, istället låter man lyckosökare förmedla lägenheter till ockerhyror.

Rätt att avveckla

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) är av en annan åsikt. Enligt honom har stadens behov av fastigheten och servicehuset minskat successivt. Därför var det helt rätt att avveckla hela servicehuset och vård-och omsorgsboendet.

”Vid alla försäljningar staden gör tas hänsyn till om köparen bedöms som seriös, möjlighet till att finansiera och fullgöra förvärvet och vilken verksamhet som planeras”, skriver han i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/hyreshus-har-forvandlats-till-airbnb-helvete/repskf!23geatsasXdRbC7BezAqUw/