För stora sällskap vid samma bord. Sällskap eller möbler placerade för nära varandra. Brist på information om att hålla avstånd och tvätta händerna.

Det var några av de brott mot coronareglerna, som upptäcktes vid inspektioner på serveringar i Farsta centrum i mars. Fyra restauranger och ett kafé fick anmärkningar.

På tre av restaurangerna kvarstod problemen även vid inspektion nummer två. Om de bryter mot reglerna igen riskerar ägarna nu vite på 12 500 kronor respektive 10 000 kronor per vecka.

– Vite är ett sätt för oss att dra åt snaran lite varje gång vi ser att avvikelser finns kvar, säger Sanna Slesgård, chef för trängselenheten på miljöförvaltningen.

Inte oväntat

Siffrorna från Farsta centrum är dock inget som sticker ut, enligt Sanna Slesgård.

– Det är ganska förväntat. Under året vi har utfört kontroller har vi hittat avvikelser på ungefär en tredjedel av ställena, säger hon.

Det är väldigt tuffa krav nu. Hur reagerar restaurangerna på era inspektioner?

– De flesta förstår att vi har ett uppdrag att utföra. Samtidigt har pandemin satt ekonomiska spår. Många har det tufft. När våra inspektörer kommer får de ta emot en del av frustrationen. Det förekommer också att gäster lägger sig i och försvarar verksamheten.

Varningsbrev

Farsta centrums marknadsområdeschef, Hanna Strand, kände inte till anmärkningarna mot restaurangerna. Hon säger att centrumledningen har en tät dialog med sina hyresgäster om coronakraven.

– Vi tar det här på största allvar. Vi informerar våra hyresgäster om vad som gäller via möten och samtal och genom skriftlig information. Våra ordningsvakter har dialog med restauranger och butiker och vi skickar ut varningsbrev om vi upplever att det är trängsel.

Är du förvånad att fem ställen ändå hade avvikelser?

– Både ja och nej. Jag vet att de informerar gästerna om att de inte får sitta tillsammans. Vi har ordnat lokaler där de kan ställa undan bord och stolar så det inte ska bli för trångt. Samtidigt är det upp till gästerna att respektera de regler som gäller. Vi har skyltar i hela gallerian där vi uppmanar kunder att komma ensamma.

Mitt i Söderort får tag på restaurangchefen på en av de aktuella restaurangerna.

– Vi satte ett sällskap vid ett bord och när servitören var i köket och hämtade mat flyttade de till ett annat bord för de vill sitta nära ett annat sällskap. Vi kunde inte göra något, säger han.

Tycker du att reglerna är för hårda?

– Nej, jag tycker det är bra. Man måste ha regler mot corona. Vi kommer att jobba hårt för att det inte ska hända igen.