Byggnaderna på Rågsvedsslingan, vid Rågsveds centrum, ska renoveras och stambytas. Husen är byggda i början 1980-talet och rymmer i dag 39 seniorlägenheter och 70 servicehuslägenheter. De senare kräver en biståndsbedömning, och har haft låg efterfrågan de senaste åren. Därför försvinner de, och fastigheten ska i stället utökas med 70 seniorlägenheter.

– Poängen med boendeformen är att den inte kräver några biståndsbeslut, man kan få lägenheterna via bostadsförmedlingen. För oss är det viktigt att skapa fler tillgängliga seniorbostäder, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd.

"Pigga pensionärer"

Hon tror också att tillskottet blir ett lyft för Rågsved.

– Både med fler pigga pensionärer och med en stor arbetsplats, i och med att stadsdelsförvaltningen flyttar dit. Torget är gulligt, men tyvärr rätt förfallet sedan det såldes ut 2008, säger Torun Boucher.

I byggnaden kommer det också att finnas ett aktivitetscenter, en träffpunkt öppen både för de boende och besökare.

2026 går flytten för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som ska få plats med runt 500 arbetsplatser i en annan del av fastigheten. I dag sitter de i Slakthusområdet, och Hassan Jama (V) som är ordförande i den lokala nämnden har tidigare uttryckt sin glädje över beslutet.

– Det här är så bra. Rågsved är ett prioriterat och utsatt område där det pågår en del droghandel och andra dåliga saker. Vi vill verkligen vända utvecklingen där. Så pass mycket att vi vill flytta vårt hus dit, har han sagt till Mitt i tidigare.

Nu har ett så kallat inriktningsbeslut fattats av kommunfullmäktige. Byggstart planeras till tredje kvartalet 2025 och inflyttning i slutet av 2026. Notan beräknas landa på 349 miljoner kronor.