Göteborg

Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, hetvägg. Kärt bakverk har många namn och på senare tid, även många skepnader. Men semmelwrap, korv med bröd-semla, nutellasemla och ölsemla imponerar inte på semmelfantasten Tobias Galéus från Långedrag.

– Nej, det ska vara den klassiska varianten med bulle, grädde och mandelmassa, annars är det ingen semla. Det kan vara lite kul med olika varianter, men det har gått överstyr.

Däremot får man gärna sväva iväg lite lagom, som på Heurlins vid Järntorget, där semlorna är toppade med stora bitar av rostad mandel.

– Det är faktiskt min favorit hittills av de 20 som jag ätit och recenserat sedan semlorna började säljas. Mr Cake har en semla som är en blandning av croissant och donut som i och för sig också är väldigt god.

Semmelfrossa. Svenskarna köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år, vilket totalt innebär drygt 40 miljoner semlor.

Semmelfrossa. Svenskarna köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år, vilket totalt innebär drygt 40 miljoner semlor.

Dino Soldin

Började med Nöjds

Tobias Galéus, som tillvardags jobbar som it-specialist, visar upp ett prydligt ifyllt exceldokument i mobilen där datum, inköpsställe, pris och kommentarer om semlorna redovisas.

– Jag tycker inte om att betygssätta för det är svårt att få till en rättvis rangordning. Men jag lägger upp recensionerna på min facebooksida som en liten guide inför semledagen.

Kärleken till semlor går hela vägen tillbaka till barndomen, då hans pappa brukade köpa med sig semlor från Nöjds konditori i Kungssten.

– Då brukade jag vilja ha två stycken för att kunna äta först en vanlig och sedan en med hetvägg, alltså med varm mjölk.

Recenserar. Tobias Galéus bokför alla semlor han äter i ett noga ifyllt exceldokument i mobilen.

Recenserar. Tobias Galéus bokför alla semlor han äter i ett noga ifyllt exceldokument i mobilen.

Dino Soldin

Klippt lock och mandelbitar

Hur ska då en perfekt semla vara?

– Bra proportioner är viktigt, bullen får inte vara för stor. Sedan gillar jag inte för slät mandelmassa utan det ska gärna vara lite bitar i. Locket ska vara klippt och stort nog att kunna gräva i grädden med, man ska inte behöva använda sked.

Tobias Galéus har redan hunnit äta 20 semlor och fler planerar han att hinna med innan bakverket går ur sortimentet.

Men tröttnar han aldrig på semlor? Det korta svaret är nej.

– Det är ju så kort period på året. Sedan har man många månader att längta.