Att semlor är populära bakelser råder det ingen tvekan om. Ända sedan semmelwrapens intåg 2015 har vi sett otaliga varianter på bakelsen - och kanske längtar vi nu tillbaka till den klassiska semlan igen?

Roy Fares, grundare av det populära konditoriet Mr. Cake, tror att trenden med att hitta på nya semlor inte grundar sig i behovet av att ändra på den klassiska semlan utan snarare handlar om behovet av nya smakkombinationer.

– En klassisk semla är alltid en klassisk semla. Men det finns andra kombinationer som kan vara väldigt goda.

Han tror ändå att semmeltrenden kan ha nått en peak, även om det finns kunder som kommer bara för att köpa wienersemlan.

– Vad gäller andra sorter gick det lite bananas där ett tag, men det skapar kreativitet i branschen och får stor uppmärksamhet i media.

Linn Niemi är bagare på Valhallabageriet och tycker att vanliga semlor är bäst.

Linn Niemi är bagare på Valhallabageriet och tycker att vanliga semlor är bäst.

Valhallabageriet.

På Valhallabageriet har man alltid erbjudit den klassiska semlan och inget annat. Linn Niemi arbetar som bagare där och tycker att originalet är bäst, men kan förstå varför vi sett så många varianter genom åren.

– Semlan är så klassisk och jag tror att det har skapat en nyfikenhet om hur vi kan förändra den.

Helena Ståhle vid Wilmer kaffebar.

Helena Ståhle vid Wilmer kaffebar.

Privat bild

Helena Ståhle som jobbar på Wilmer kaffebar vid Bergsgatan på Kungsholmen märker också att många vill tillbaka till grundsemlan.

– Ja, men faktiskt. Jag har gjort semlor här i åtta år och vi har krånglat till det med nutellasemlor och semlor med lemon curd. Men nu vill kunderna fasen ha klassiska semlor. Det är inget tjafs.

Här på Wilmer började de sälja semlor 1 januari. En vardag säljer de 50 fastlagsbullar, medan en lördag kan innebära att 150 semlor langas ut från köket.

På fettisdagen säljs så många semlor att det knappt går att räkna dem alla.

– Varje år glömmer man bort hur det var året innan. Det vispas grädde från öppning till stängning.

Vilket är då nästa bakverk som man kommer att ta ut svängarna med? Inget annat ligger i skottgluggen just nu tror Roy Fares.

– Jag tror att det tog fart med semlor för att det brukar vara en stor hype kring dom. Jag har svårt att se att man skulle ge sig på en prinsesstårta.