Söderhallarna har inte öppnat för dagen än, men på bageriet Sébastien på Söder råder febril aktivitet. Enligt ägaren Sébastian Boudet var målet med bageriet, som öppnade för tre år sedan, att ta ekologiskt och hållbart jordbruk in till stan. Visa kunderna värdet av schyssta råvaror.

Samma ideal har han haft hela sitt yrkesverksamma liv.

– I min bransch finns många tillsatser och halvfabrikat. Råvarorna kommer ofta från fattiga länder där mycket bekämpningsmedel används och arbetsvillkoren är dåliga. Så när jag startade tyckte många att jag var galen. En idealist, en drömmare.

Många har länge haft svårt att förstå vikten av hållbar mat, menar Sébastien. Men allt eftersom klimatförändringarna blir mer påtagliga börjar fler inse dess värde, och han känner att han måste agera.

– Det Greta flaggat har för händer här och nu. Översvämningar, bränder. Allt fler förstår att det rör oss här också, när klimatkrisen inte bara påverkar Bangladesh och Antarktis, när det händer även i Tyskland och södra Sverige. Jag måste göra min del.

https://www.mitti.se/nyheter/en-fransk-brodmissionar/lmlcs!206283/

Vill starta klimatrevolution

I somras tog han beslutet att stänga bageriet i Söderhallarna, trots att det har gått som tåget under pandemin. Att ta sitt miljöansvar hemma – källsortera, köra elbil, inga flygresor – räcker inte, menar han.

– Jag vill ta mitt ansvar som bagare, gå ännu längre. Jag älskar att vara här, snitta bröd och pensla bullar, men har samtidigt en stark känsla att jag inte gör allt jag kan.

Ordet klimatångest vänder han sig mot. Han ser det som en klimatkamp. Bageriets framgång har visat att hans vision är möjlig, säger han. Nu är det dags att ta lärdomarna och jobba för att få andra verksamheter att bli mer hållbara.

Trevliga kunder

– Jag vill jobba för att engagera fler i en bredare klimatrevolution, nå längre än till mina trevliga kunder på Söder. Genom att utbilda folk och hjälpa andra bagare, kockar, bönder och kök kan jag påverka fler människor och på en djupare nivå än om jag bara bakar själv. Jag vill få alla att utmana systemet.

Sébastien på Söder håller öppet fram till 25 september, sedan är det tack och hej för bageriet.

– Vi kör gasen i botten, ändå in i kaklet. Jag vill använda stängningen som en plattform för att skapa dialog om vad som behöver göras, få en framåtrörelse.