Det var en stor, förväntansfull skara människor som trotsat regn och kyla för att komma på invigningen av stadsdelens nya fritidsbibliotek vid Husby gård.

I flera månader har lokalerna, där det tidigare låg en cykelverkstad, renoverats och förvandlats till något av ett sportparadis. Golv, väggar, skåp och lådor är fyllda med mängder av utrusning och kläder i olika färger, storlekar och former, och de yngre besökarna springer ivrigt omkring och känner, klämmer, provar och testar.

– Det här är ju jätteroligt! Det finns massor av bra saker här, säger Akallabon Lawand Sadik, 11, som kommit hit med sin mamma.

Han har hittat en boxningshandske, som han fattat stort tycke för.

– Jag boxas inte, men jag tror det är något jag skulle tycka om, och jag gillar sport överhuvudtaget. Nu kanske det går att prova på riktigt, säger han.

Som på vanliga bibliotek

Fritidsbiblioteket fungerar precis som ett vanligt bibliotek, förutom att man inte lånar böcker, utan utrustning, helt gratis.

Här finns för tillfället material för 35 olika slags idrotter och aktiviteter, och fler ska det bli, enligt Fatou Juke som är arbetsledare på platsen.

– Det här ska ge Järvaborna en känsla av att man kan göra mycket mer på sin lediga tid, det ska möjliggöra och underlätta för dem att röra på sig och att kunna göra saker tillsammans med sina familjemedlemmar på loven, till exempel. Alla ska kunna känna att man kan ha en meningsfull fritid, säger hon.

35 sporter går det att låna utrustning för, och fler ska det bli, enligt ansvariga på fritidsbiblioteket.

35 sporter går det att låna utrustning för, och fler ska det bli, enligt ansvariga på fritidsbiblioteket.

Mikael Andersson

Materialen är införskaffade utefter Järvabornas egna önskemål.

– Man har tagit reda på vad folk efterfrågat och hade det i åtanke när vi gjorde inköpen, säger Fatou Juke.

En vanlig låneperiod är två veckor, men vissa saker går att göra undantag för terminsvis, om man till exempel är föreningsaktiv och behöver saker under en längre tid.

– Det jag ser mest fram emot med jobbet att folk faktiskt kommer hit och lånar, att få bidra! Och att vi får in fler, begagnade saker. Just nu är allt nytt, men tanken är att man ska kunna lämna in saker man vill skänka bort också. Utbudet ska växa organiskt, säger hon.

Fatou Juke, arbetsledare på fritidsbiblioteket.

Fatou Juke, arbetsledare på fritidsbiblioteket.

Mikael Andersson

Vill underlätta ekonomiskt

Rinkeby-Kistas nämndordförande Elvir Kazinic (S) fick äran att klippa bandet och förklara fritidsbiblioteket officiellt invigt.

– Jag är väldigt, väldigt glad i dag. Det här är efterlängtat och något som hela nämnden är överens om. Vi har inte sparat på krutet, säger han.

I sämre ekonomiska tider känns det extra viktigt, menar han.

– Nu när många har det tufft krävs det att stadsdelarna kommer och hjälper till på de sätt de kan. Det finns många stora familjer i Järva som kanske inte har råd att köpa dyra prylar i affärerna, som nya fotbollsskor till varje barn, varje säsong. Det är så viktigt med sport och rörelse, och det här kan underlätta en del, säger han.

Det nyöppnade fritidsbiblioteket innebär även nya arbetstillfällen för folk som står långt från arbetsmarknaden.

– Det är dubbel glädje, eftersom det här också gör att vi kan anställa personer som annars har eller haft svårt att få jobb. Till att börja med ska tre-fyra personer arbeta här, förutom arbetsledaren, säger Elvir Kazinic.

Elvir Kazinic (S), stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista.

Elvir Kazinic (S), stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista.

Mikael Andersson