"Från Gröndal till en fjärran galax" är det fantasieggande namnet på den utställning som har vernissage i Gröndals bibliotek på söndag. Bakom den står Gröndalsbon Anton Grandert, concept artist och ett stort namn inom tv-serier och dataspel i science fiction-världen.

Han låter vitt skilda motivkretsar förenas i biblioteket: akvareller där Gröndal är motiv och illustrationer från Star Wars tv-serier som han har varit med och skapat världarna till – The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi och Ahsoka.

Anton Grandert, concept artist.

Anton Grandert, concept artist.

Olle Anrell

– Under mina arbetsdagar tar jag ofta promenader runt i Gröndal och närområdet och ibland hittar jag inspiration till mina Star Wars-designs där. Ett exempel är en bild från tv-serien Obi-Wan Kenobi där jag designade en rymdstation som ser ut lite som en kaj med stora båtar, fast de är ju rymdskepp, berättar Anton Grandert för Mitt i.

 "Arrival of Thrawn", illustration gjord för tv-serien Ahsoka.

"Arrival of Thrawn", illustration gjord för tv-serien Ahsoka.

Anton Grandert

Har målat utomhus

Det händer också att han stannar upp för att måla. Akvarellerna från närområdet är alla målade i det fria.

– Att måla utomhus är lite som en avkoppling för mig, meditativt och jag får en chans att sugas in i stunden och i naturen på djupare sätt än om jag bara skulle betrakta i stället för att avbilda, berättar han.

Akvarell av miljöer i Lövholmen.

Akvarell av miljöer i Lövholmen.

Anton Grandert

Bytte bana i livet

Anton Grandert var bild- och musiklärare och musiker innan han bytte bana för tolv år sedan. Sedan dess är han alltså concept artist: han visualiserar idéer för filmer och datorspel genom att skapa bilder med karaktärer och miljöer som har rätt stämning och känsla. I sju år arbetade han med datorspel åt EA DICE. De senaste åren har han anlitats för tv-serier åt Lucasfilm.

Kärleken till Star Wars har han närt sedan barnsben, och det märks i utställningen.

– Jag kommer att ta med några teckningar från min barndom där motiven är inspirerade av Star Wars. Jag tänkte att det kunde vara kul för de yngre besökarna att se. 

"Från Gröndal till en fjärran galax" har vernissage den 25 februari klockan 12–15 och pågår till den 12 mars. Det är första gången Anton Grandert ställer ut i Gröndal, där han har bott i sju år.