Det var i en privat chatt som SD Järfällas ordförande Daniel Cedergren, tillika SD:s förstanamn till kommunvalet, ska ha skickat memes (skämtbilder) till en tidigare partikollega – vilket tidningen Expo var först att rapportera om.

Samtliga bilder som Expo har tagit del av i den privata chatten är från 2020 och innehåller grova skämt om Förintelsen, muslimer och nazism.

Expo skriver även att när partikollegan reagerar på grovheten i bilderna svarar Cedergren att "man är ju som man umgås”.

"Ytterst olämpligt"

Kort efter att Expo kontaktat Cedergren om bilderna meddelar han att han kommer avgå som ordförande.

– Jag har valt att avsluta min politiska eventuella gärning, detta är inget för mig. Jag är en rallare och ingen akademiker som ska pyssla med det här, säger Daniel Cedergren när Mitt i ringer upp honom.

Är det på grund av bilderna du avgår?

– Det är en del i det. Det är klumpigt och dåliga memes att dela, men det var några år sen. Men jag sitter inte och aktivt tycker illa om folk, så är det inte. Dessutom var det i en privat chatt mellan privata personer.

Varför delade du bilderna?

– Vad ska man säga, jag har inget bra svar på det. Det har inte menats något i det, det är förbannat grov humor bara. Men det var sånt som kom i flödet. Det var väl mitt klumpiga sätt att försöka följa med, som jag skriver; man blir som man umgås.

Cedergren har enligt Expo bland annat skickat bilder om att hänga svarta människor och om att döda somalier. I en annan bild antyds att muslimer ägnar sig åt att ha sex med djur. Det framgår i konversationen att Cedergren ska ha sett bilderna som skämt.

Att skämta om att hänga svarta människor, är det verkligen humor?

– Jag håller med om att den är ytterst olämplig. Det är inte min åsikt utan memes som sagt, men det försvarar det inte och jag ska inte hålla på med sådant.

Förra veckan rapporterade Mitt i om en tidigare SD-profil i Järfälla som larmat om nazisminfiltration i partiet. Då sa Daniel Cedergren att det fanns en nolltolerans kring nazism i partiet och att det "inte fanns något att snacka om".

En vecka senare avgår du, hur ser du på det?

– Från min sida har det inte pågått något mer sedan 2020. Vad jag tror, eller vet, inte heller från våra medlemmar. Detta var ett enskilt fall gällande en väldigt enskild person, som helt enkelt spårade ur.

Lämnar politiken

Daniel Cedergren tog över som ordförande i april efter att flera toppnamn uteslöts ur partiet. I sin roll har han bland annat varit ledamot i kultur- demokrati- och fritidsnämnden och kommunfullmäktige samt ersättare i Järfällahus styrelse.

Nu har han beslutat att lämna politiken helt.

– Det här är ett avslutat kapitel för min del. Nu ska jag ta hand om min familj istället, det tycker jag är mycket roligare.

Jolin Berg, tidigare vice ordförande, går nu upp som ordförande för SD Järfälla. I ett mejl till Mitt i skriver hon:

"Inläggen som uppdagades är givetvis fullkomligt förkastliga. Att vara politisk företrädare kräver att man har allmänhetens och partiets förtroende, så att Daniel själv valde att avgå är därför ett helt rimligt beslut".

Det är inte långt kvar till valet, hur påverkar detta er?

"Jag tror inte att den här händelsen kommer påverka oss i någon större utsträckning, varken som kommunförening eller i valet. De senaste månaderna har vi genomgått ett intensivt förändringsarbete internt. Vi är i dag överlag en välfungerande förening med en bra grund att stå på, även efter eventuella avhopp".