I april i år uteslöts SD Järfällas dåvarande ordförande Wilhelm Eriksson ur partiet.

Vad som låg bakom uteslutningen ville varken han själv eller partiet gå in på.

Nu, drygt fyra månader senare, berättar Wilhelm Eriksson vad som hände, något som ETC var först med att rapportera om.

– Jag varnade om nazistinfiltration i SD sedan 2019, men de har inte tagit det på allvar. Tvärtom har distriktet känt till kritiken och lagt locket på. Det finns inget som heter nolltolerans inom SD, säger Wilhelm Eriksson till Mitt i.

Han berättar att han själv har fått skämtbilder om förintelseförnekelse av en partikollega, sett uteslutna SD-medlemmar med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på gruppmöten och valvakor. Wilhelm Eriksson menar även att det har delats ut ett antisemitiskt manifest i SD Järfällas förening.

Trots larmen hände ingenting, menar Wilhelm Eriksson. Förrän han lämnade in ett ärende till medlemsutskottet om en medlem som var i kontakt med en tidigare utesluten SD-politiker med NMR-kopplingar.

Den anmälda SD-medlemmen blev utesluten. Och det blev även Wilhelm Eriksson, som dessutom sades upp från sin tjänst på SD:s kommunikationsavdelning.

– Det har varit en extremt jobbig tid. Jag blev av med jobbet och alla vänner i partiet.

"Är nonsens"

SD har en helt annan bild av varför Wilhelm Eriksson uteslöts. I beslutet, som Mitt i har tagit del av, står det att Wilhelm Eriksson anlitat den tidigare SD-medlemmen med NMR-kopplingar för ett fotouppdrag samt att han smygfotat personer vid sammanträden. I beslutet står det att alla partimedlemmar och kandidater ska "följa partiets etiska riktlinjer".

Men att detta skulle vara bakgrunden till uteslutningen stämmer inte enligt Wilhelm Eriksson.

– Det är nonsens. När vi fick reda på att vi anlitat denna person blev det ett riktigt hej hallå för vi ville inte det, säger Wilhelm Eriksson.

Mitt i har varit i kontakt med SD Stockholm som inte vill uttala sig i Mitt i.

Tar politisk time-out

Inför den kommande valrörelsen har Wilhelm Eriksson tagit en politisk time-out.

– Nu försöker jag göra rätt i stället och berätta om det jag har varit med om, säger han.

Samtidigt är du nu adjunkt i partiet Medborgerlig samling, är det att ta "politisk time-out"?

– Jag söker inga politiska uppdrag och det går inte att välja mig på något sätt. Jag bidrar med goda råd och liknande till dem som vill ha dem.

I dag är Daniel Cedergren ordförande i SD Järfälla. Han säger att partiet visst har en nolltolerans mot nazistiska åsikter.

– Där finns det inget att snacka om, säger han till Mitt i.

Valet stundar, hur påverkar detta SD Järfälla?

– I dag har vi inget med dessa personer att göra. De får stå för sina uttalanden och åsikter, men de är uteslutna före detta medlemmar så varför skulle det drabba oss?