FLAGGAR FÖR FLAGGSTOPP. Msciwoj Swigon (SD) vill inte hissa pride-flaggan, och inte några andra flaggor heller, förutom den svenska flaggan och regionens egen flagga. Foto: Region Stockholm/Mostphotos

SD vill stoppa prideflaggan på bussarna

Sverigedemokraterna vill att regionen och SL slutar hissa prideflaggan under Stockholm pride. Men de får inget gehör. "Så länge jag är trafikregionråd hissas prideflaggan bredvid SL-flaggan och det med stolthet", säger Kristoffer Tamsons (M).

  • Publicerad 14:30, 20 nov 2020

Den har halats i SD-styrda kommuner som Hörby och Sölvesborg. Nu vill Sverigedemokraterna i Region Stockholm att prideflaggan inte ska användas här heller.

De har lämnat in en motion där de önskar att regionen tar fram en flaggningspolicy som är neutral och utgörs av de allmänna flaggdagar som fastställs av riksdagen.

– Vi anser att allmännyttan, i det fallet kollektivtrafiken och regionens fastigheter, ska flagga enligt förordningen om allmänna flaggdagar. Regionens tjänstemän ska inte flagga vid godtyckligt valda dagar eller för politiserade organisationer, säger Msciwoj Swigon (SD) ledamot i trafiknämnden.

Många flaggor

Region Stockholm flaggar dels vid landstingshuset på Kungsholmen och på bussarna i kollektivtrafiken.

Sedan några år är flaggan uppe under Stockholm pride. När Stockholm stod värd för Eurovision flaggades det också. Dessutom flaggar landstingshuset bland annat på samernas nationaldag och på de nordiska ländernas nationaldagar.

Är det inte trevligt att regionen uppmärksammar stora event och annat av betydelse för stockholmarna?

– Självklart, så länge de är opolitiserat, inte gynnar enskilda organisationer och deras intressen. Därför finns det redan en förordning om allmänna flaggdagar som vi vill ska införlivas i Region Stockholms verksamhet.

Bara svenska flaggan, Region Stockholms flagga och regionens verksamheters flaggor bör tillåtas, anser Msciwoj Swigon.

Ingår i regionens arbete

Men trafikförvaltningen håller inte med. "Arbetet för att öka kunskapen om hbtq-frågor pågår året om i Region Stockholm för att alla invånare, resenärer och patienter ska få ett jämlikt bemötande", skriver förvaltningen i sitt svar på motionen.

Motionen har även fått trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att ryta till:

– Så länge jag är trafikregionråd hissas Pride-flaggan bredvid SL-flaggan och det med stolthet. Jag kommer alltid att stå för värderingar om att markera intolerans mot de intoleranta, säger han i ett pressmeddelande.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15