Den har halats i SD-styrda kommuner som Hörby och Sölvesborg. Nu vill Sverigedemokraterna i Region Stockholm att prideflaggan inte ska användas här heller.

De har lämnat in en motion där de önskar att regionen tar fram en flaggningspolicy som är neutral och utgörs av de allmänna flaggdagar som fastställs av riksdagen.

– Vi anser att allmännyttan, i det fallet kollektivtrafiken och regionens fastigheter, ska flagga enligt förordningen om allmänna flaggdagar. Regionens tjänstemän ska inte flagga vid godtyckligt valda dagar eller för politiserade organisationer, säger Msciwoj Swigon (SD) ledamot i trafiknämnden.

Många flaggor

Region Stockholm flaggar dels vid landstingshuset på Kungsholmen och på bussarna i kollektivtrafiken.

Sedan några år är flaggan uppe under Stockholm pride. När Stockholm stod värd för Eurovision flaggades det också. Dessutom flaggar landstingshuset bland annat på samernas nationaldag och på de nordiska ländernas nationaldagar.

Är det inte trevligt att regionen uppmärksammar stora event och annat av betydelse för stockholmarna?

– Självklart, så länge de är opolitiserat, inte gynnar enskilda organisationer och deras intressen. Därför finns det redan en förordning om allmänna flaggdagar som vi vill ska införlivas i Region Stockholms verksamhet.

Bara svenska flaggan, Region Stockholms flagga och regionens verksamheters flaggor bör tillåtas, anser Msciwoj Swigon.

Ingår i regionens arbete

Men trafikförvaltningen håller inte med. "Arbetet för att öka kunskapen om hbtq-frågor pågår året om i Region Stockholm för att alla invånare, resenärer och patienter ska få ett jämlikt bemötande", skriver förvaltningen i sitt svar på motionen.

Motionen har även fått trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att ryta till:

– Så länge jag är trafikregionråd hissas Pride-flaggan bredvid SL-flaggan och det med stolthet. Jag kommer alltid att stå för värderingar om att markera intolerans mot de intoleranta, säger han i ett pressmeddelande.